το-ανησυχητικό-φαινόμενο-του-stalking-964672
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.11.2021 | 09:45

Το ανησυχητικό φαινόμενο του stalking

Ο επίμονος «θαυμαστής» που περνάει συνεχώς έξω από την καγκελόπορτα του σπιτιού σας ή σας περιμένει έξω από τη δουλειά σας. Ο άγνωστος τύπος που σας «παραμονεύει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρώην σύντροφος που σας παρακολουθεί ψηφιακά εν αγνοία σας. Αν οι παραπάνω καταστάσεις σάς είναι οικείες, τότε έχετε υπάρξει θύμα stalking.

Το φαινόμενο του stalking αποκτά όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις, όπως απέδειξε διεθνής μελέτη που διεξήγαγε η παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky, θέλοντας να τιμήσει τη δεύτερη επέτειο από τη σύσταση της Coalition Against Stalkware (σ.σ. έτσι ονομάζεται το λογισμικό που παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός ατόμου μέσω του κινητού του, χωρίς τη συγκατάθεσή του). Μπορεί, λοιπόν, το 70% των ερωτηθέντων, συνολικά 21.000 ατόμων από 21 χώρες, να δηλώνει ότι πρόκειται για τακτική μη αποδεκτή, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό, 30%, απαντά ότι το θεωρεί αποδεκτό υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Ως αιτιολογία για τη μυστική παρακολούθηση αναφέρουν την πιθανότητα το έτερον ήμισυ να είναι άπιστο (64%), να διακυβεύεται η ασφάλειά του (63%) ή να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα (50%). Είναι, βέβαια, ενδεικτικό ότι αυτό το σκεπτικό συναντάται ως επί το πλείστον στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού (24%) και πολύ σπανιότερα σε Ευρώπη (10%) και Αμερική (8%). Σε σχετική έκθεση της Kaspersky φαίνεται ότι 15% των ερωτηθέντων κλήθηκαν να εγκαταστήσουν εφαρμογή παρακολούθησης. Εξ αυτών, 34% έχουν ήδη υπάρξει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς από οικείο τους πρόσωπο.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η επίμονη παρακολούθηση ενός ατόμου, που δεν το επιθυμεί και το έχει εκφράσει ρητώς, αποτελεί παρενόχληση και εμπίπτει στον ποινικό κώδικα», εξηγεί στην «Κ» η κ. Αγγελική Κακανάκη από τη «Διοτίμα», το Κέντρο για τα Εμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν δύο διακριτές κατηγορίες θυμάτων stalking. «Υπάρχουν πρώην σύζυγοι και σύντροφοι που επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά, όταν η γυναίκα ανακοινώνει την απόφασή της να διακόψει τη σχέση και να ζητήσει νομική βοήθεια», περιγράφει η ίδια, «η προσπάθεια του συζύγου να εισβάλει και πάλι στη ζωή της παρακολουθώντας και παρενοχλώντας, εντάσσεται σε μια ευρύτερη κακοποιητική συμπεριφορά». Κατά κανόνα έχει προηγηθεί ψυχολογική και σωματική κακοποίηση στη συντροφική σχέση. Ως επί το πλείστον, δε, υπάρχουν και παιδιά, που εξίσου υφίστανται το stalking.

Αντίστοιχα προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και ανύπαντρες γυναίκες. «Εχω αναλάβει και υποθέσεις γυναικών που αποφάσισαν να χωρίσουν από κάποια σχέση, ακόμα και λίγων μηνών, καθώς διέκριναν καταπιεστικές συμπεριφορές και διάθεση ελέγχου από τον άντρα σύντροφο, ο οποίος αρνείται να αποδεχθεί ότι η γυναίκα παύει να “του ανήκει”». Εκτοτε ξεκινάει ένα ανελέητο stalking, «που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια». Οπως η ίδια εκτιμά, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κάποια ψυχοπαθολογία αλλά εμφορούνται από τη νοοτροπία ότι η γυναίκα τους ανήκει. «Κάποιοι καταφεύγουν και στην ψηφιακή παρακολούθηση, αλλά προς το παρόν δεν είναι πολλοί, καθώς προϋποθέτει κάποιες γνώσεις».

Τα θύματα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη νομική οδό για να προστατευθούν. Το ζητούμενο, όμως, είναι αν αυτή η οδός είναι η πιο αποτελεσματική. «Δεν υπάρχει κανόνας με γενική ισχύ», καταλήγει η κ. Κακανάκη, «εξετάζουμε κάθε περίπτωση μεμονωμένα». Ενδέχεται, για παράδειγμα, «ο θύτης για μια περίοδο να έχει κάπως ηρεμήσει και μια μήνυση να αναζωπυρώσει τη δράση του». Αλλοι δράστες ιδιαίτερα εμμονικοί δεν τηρούν τα ασφαλιστικά μέτρα και η αστυνομία δεν παρέχει την απαιτούμενη υποστήριξη. «Αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο ώστε να διακοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας και να πάψουν οι δράστες να εισβάλουν στην ιδιωτική σφαίρα των γυναικών». Συχνά αυτό γίνεται με πλήρη αλλαγή περιβάλλοντος – ακόμα και σπιτιού. «Συμβουλεύω πάντως σε όσες γυναίκες συμβαίνει κάτι τέτοιο να το κοινοποιούν στην κοινότητα, γιατί έτσι ενδυναμώνονται και το αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά». Σε καμία δε περίπτωση, «να μη νιώθουν ένοχες».
πηγή: kathimerini.gr