την-κυριακή-η-συνάντηση-μπάιντεν-ζελ-1181855
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.05.2023 | 00:01

Την Κυριακή η συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι στην Ιαπωνία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί αύριο Κυριακή με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ θα πραγματοποιήσει επίσης τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Η συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι θα λάβει χώρα λίγο μετά τις 14.00 τοπική ώρα (8.00 ώρα Ελλάδας), όπως μεταδίδει το Reuters.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Μπάιντεν “θα συνεχίσει να υπενθυμίζει τη σθεναρή και αποφασιστική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία”.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι ο Μπάιντεν “ανυπομονεί” να ξαναμιλήσει με τον Ζελένσκι σε αυτήν την κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Αμέσως μετά την αιφνιδιαστική άφιξή του στη Χιροσίμα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αλλεπάλληλες επαφές με τους ηγέτες της G7, όπως με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Αναφορικά με την τριμερή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα συζητήσουν την εμβάθυνση των μεταξύ τους δεσμών, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής “διαλειτουργικότητας”, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όπως είπε ο ίδιος, οι τρεις χώρες θα συζητήσουν επίσης τον οικονομικό “καταναγκασμό” που αντιμετωπίζουν από την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το Πεκίνο θα αντιληφθεί από τις συναντήσεις στα πλαίσια του G7)στην Ιαπωνία ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει την επιρροή της για να σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.