τι-τρώμε-και-τι-αποφεύγουμε-για-υγιές-σ-452516
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.06.2021 | 10:58

Τι τρώμε και τι αποφεύγουμε για υγιές συκώτι

Το υγιές ήπαρ είναι πολύ σημαντικό για τη γενικότερη καλή σου υγεία. Τι λες να μπεις σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης;

Αν νιώθεις ότι το έχεις παρακάνει με το τσιμπολόγημα, το take away ή/και το αλκοόλ, δώσε στο συκώτι σου ένα διάλειμμα. Η αποτοξίνωση του ήπατος είναι μια σημαντική αλλά απλή διαδικασία.

Ώρα για αποτοξίνωση του ήπατος

Η αποτοξίνωση του ήπατος είναι μια ανάγκη για τον οργανισμό μετά από περιόδους διατροφικών “ατασθαλιών”, όπως για παράδειγμα μετά από γιορτές.

Με τον όρο αποτοξίνωση εννοούμε τον καθαρισμό του ήπατος από τα λίπη, τη χοληστερίνη, τις πέτρες στη χολή, τις τοξίνες και τα υπολείμματα φαρμάκων που έχουν συσσωρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξηγεί ο Αλέξης Σωτηρόπουλος MD, PhD Παθολόγος-Διαβητολόγος & Γενικός Ιατρός Δ/ντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά.

Η απομάκρυνση των τοξινών και η παροχή υγιεινών και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας οχυρώνει απέναντι στις ασθένειες και βελτιώνει την ικανότητα  για φυσιολογική ηπατική λειτουργία, ευεξία και καλή υγεία.

Τα ναι και τα όχι για την αποτοξίνωση του ήπατος: Οι συμβουλές του γιατρού

Πίνουμε πολύ νερό: Απαιτούνται 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα για τη στήριξη του πεπτικού συστήματος και τη σταθεροποίηση της όρεξης. Πιείτε νερό τακτικά όλη την ημέρα και προσθέστε λίγο φρέσκο αγγούρι και μέντα για να το κάνετε πιο εύγευστο.

Αποφεύγουμε το αλκοόλ: Κάντε ένα διάλειμμα από το αλκοόλ και αντικαταστήστε το με υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως το ανθρακούχο νερό με φρέσκα φρούτα και βότανα.

Αυξάνουμε τις φυτικές ίνες: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και οι φυτικές ίνες είναι επίσης απαραίτητες. Οι πρώτες βοηθούν στην αποτοξίνωση και τη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα την καλύτερη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους. Πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μειώνουμε το αλάτι στη διατροφή μας: Ελαττώστε όσο μπορείτε το αλάτι  και χρησιμοποιείστε άλλα μπαχαρικά και βότανα, που είναι πιο υγιεινά για τον οργανισμό π.χ. μαύρο πιπέρι, κόλιανδρο,  βασιλικό, θυμάρι,  κ.λπ.

Ξηροί καρποί, φρούτα και φρέσκοι χυμοί: Ο φρέσκος χυμός είναι ό,τι χρειάζεται το σώμα σας για να αποβάλλει τις τοξίνες. Καταναλώνετε ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, ( εάν είναι δυνατόν βιολογικά) επειδή αυτό μπορεί τελικά να σώσει την υγεία σας.

Δοκιμάστε διαφορετικές συνταγές και πίνετε άφθονο φρέσκο χυμό φρούτων, αλλά και λαχανικών, κάθε μέρα.

Σε συνδυασμό όμως με όλα τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε  να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την ήπια άσκηση και το περπάτημα και να αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.