τι-λένε-οι-έλληνες-σεισμολόγοι-για-τα-64-706006
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.11.2019 | 09:52

Τι λένε οι Έλληνες σεισμολόγοι για τα 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία

Νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε κτίρια άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα την Αλβανία.

Τι λένε οι Έλληνες σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμο Χουλιάρα, στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί προσεισμική ακολουθία με 5.6 Ρίχτερ στις 21 Σεπτεμβρίου.

«6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία στις 04:54, το επίκεντρο εντοπίζεται 43 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τα Τίρανα και ανατολικά από το Δυρράχιο, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Έχουν ακολουθήσει 2 ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις 5,3 και 5,1 Ρίχτερ και πλούσια μετασεισμική ακολουθία με σοβαρές ζημιές. Στην ίδια περιοχή είχαμε προσεισμική ακολουθία με 5.6 Ρίχτερ στις 21 Σεπτεμβρίου», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Χουλιάρας.

Σίγουρος ότι η σεισμική δόνηση στην Αλβανία, η οποία άφησε τουλάχιστον πέντε νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου σεισμού που είχε σημειωθεί πριν από δύο μήνες στην περιοχή.

«Ιστορικά το ρήγμα αυτό δίνει αρκετά μεγάλους σεισμούς. Πρόκειται για την πιο δραστήρια σεισμική ζώνη στην Αλβανία η οποία ωστόσο δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο γιατί διακόπτεται από το ρήγμα της Κορυτσάς που δεν επιτρέπει την όποια ανησυχία να περάσει στην Ελλάδα» είπε ο κ. Λέκκας στο ΟΡΕΝ.

«ΣΦΟΔΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. Μέγεθος 6,4 στις 4.54 το ξημέρωμα, επιφανειακός, περίπου 40 χλμ. ΒΔ από Τίρανα. Ήδη έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις και τουλάχιστον 4 ανθρώπινα θύματα. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί 5.1, 5.3, 5.4. Η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. Στις 10.15 θα είμαι ζωντανά στην ΕΡΤ για την αξιολόγηση της σεισμικής δράσης» έγραψε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Facebook.