τι-λέει-ο-χουλιάρας-για-το-σεισμό-στην-κ-556022
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.04.2022 | 18:24

Τι λέει ο Χουλιάρας για το σεισμό στην Κρήτη

Τα 4,5 Ρίχτερ της Παρασκευής (29/09) «χόρεψαν» την Κρήτη, με τους κατοίκους του νησιού να ανησυχούν έχοντας ακόμη «νωπές» τις μνήμες από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός για το φαινόμενο, τονίζοντας πως τα μεγέθη αυτά στην κρητική γη είναι απόλυτα συνηθισμένα.

«Δεν είναι ένα μέγεθος το οποίο μπορεί να μας ανησυχήσει. Μιλάμε για μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή η οποία δίνει τέτοια νούμερα. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχήσει τους κατοίκους και θέλω να το τονίσω αυτό. Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Η Κρήτη τον τελευταίο χρόνο δίνει διαρκώς σεισμούς, βλέπουμε μια περιοχή η οποία ήταν ενεργοποιημένη και είχε δώσει προσεισμούς στο Αρκαλοχώρι, πριν την κύρια δόνηση, έδωσε μετά, έδωσε κάποιους μεγάλους σεισμούς στα ανοιχτά. Είναι μια περιοχή με σεισμική έξαρση, η οποία δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας», τόνισε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο κύριος Χουλιάρας, στάθηκε ιδιαίτερα ωστόσο στο μεγάλο πρόβλημα της σεισμικής προστασίας, τα κόστη της οποίας έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη: «Θέλω να σταθώ στο θέμα της αντισεισμικής προστασίας, η οποία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, με τα κόστη. Αυτό πρέπει να τονιστεί. Είναι απαραίτητες οι εργασίες και οι μελέτες αυτά και τα κόστη έχουν φτάσει στα ύψη και δεν μπορούν οι πολίτες να θωρακιστούν σεισμικά».