τι-είναι-το-wall-cloud-που-σκέπασε-την-αττική-696688
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 31.10.2019 | 16:44

Τι είναι το wall cloud που σκέπασε την Αττική

Σφοδρές βροχοπτώσεις κατά κύματα αναμένονται τις επόμενες ώρες, αλλά και στη διάρκεια της νύχτας στην Αττική. Ωστόσο, οι καταιγίδες που χτύπησαν ήδη από το νωρίς το μεσημέρι το λεκανοπέδιο προκάλεσαν τεράστια προβλήματα κυρίως στην κυκλοφορία των οχημάτων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ η Πυροσβεστική έχει κληθεί να επέμβει σε τουλάχιστον είκοσι περιπτώσεις για απάντληση συσσωρευμένων υδάτων σε σπίτια και δρόμους.

Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι αντιλήφθηκαν το εντυπωσιακό φαινόμενο που ονομάζεται wall cloud- σύννεφο τοίχος, που σκέπασε την ώρα της σφοδρής καταιγίδας τον ουρανό της Αττικής. Οπως εξηγεί στο protothema.gr ο μετερωρολόγος – συνεργάτης του Αστεροσκοπείου της Αθήνας Στρατής Βουγιούκας, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μεν, συχνό δε, φανόμενο, κατά το οποίο το σύννεφο στη βάση της καταιγίδας κατεβαίνει χαμηλά.  Oπως διευκρινίζει είναι διαφορετικό από το φαινόμενο shelf cloud που είχε καταγραφεί πρόσφατα στην Αττική. Στο wall cloud που καταγράφηκε σήμερα παρατηρείται και περιστροφική κίνηση εντός του νέφους.

wall2
Πηγή φωτογραφιών: Νεκτάριος Πομάκης/ Forecast Weather

Οπως είπε ο κ.Βουγιούκας περίπου από τις 11 το πρωί έως και λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα είχαν καταγραφεί περίπου 1.350 κεραυνοί στην Αττική, την Αργολίδα και την Αίγινα στον Σαρωνικό.