τι-είναι-η-αυτοεκτίμηση-και-πώς-θα-την-τ-214780
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.05.2019 | 07:30

Τι είναι η αυτοεκτίμηση και πώς θα την τονώσεις τελικά;

Είσαι στην εφηβεία και ουσιαστικά βρίσκεσαι σε μια μεταβατική περίοδο της ζωής σου, όπου διαμορφώνεις ή αναδιαμορφώνεις την ταυτότητά σου και τον τρόπο που βλέπεις και αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις γύρω σου. Πώς νιώθεις; Πώς αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου μέσα σε αυτή τη δίνη των αλλαγών (σωματικών και ψυχολογικών); Πόσο εκτιμάς τον εαυτό σου; Και με ποιο τρόπο ικανοποιείς τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου;

Το ξέρεις ότι το επίπεδο αυτοεκτίμησης που σχηματίζεις τώρα θα αποτελέσει εφόδιο για την πορεία σου προς την ενήλικη ζωή; Γνωρίζεις ότι αρνητικές σκέψεις που μπορεί να μετατρέπεις σε ταμπέλες για τον εαυτό σου όπως «δεν καταφέρνω τίποτα», « δεν είμαι όμορφη», «δεν με αγαπούν» θα γίνουν στην ενήλικη ζωή σου ένα ρούχο στενό που με δυσκολία θα μπορέσεις να βγάλεις από πάνω σου;

Η αυτοεκτίμηση είναι η σφαιρική άποψη που διαμορφώνουμε για την αξία µας ως άτομα, επηρεάζει τα συναισθήματα, τις στάσεις, τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας. Μια θετική στάση προς τον εαυτό σε προστατεύει και σε ενισχύει στις συναλλαγές σου με τους άλλους και τον κόσμο.

Η Αυτοεκτίμηση περνάει από κάποια στάδια:

– Εξαρτημένη αυτοεκτίμηση

Σε αυτό το στάδιο η αυτοεκτίμησή μου εξαρτάται από τη σύγκρισή μου με τους άλλους και περιμένω την επιβράβευσή των άλλων για να νιώσω καλά με τον εαυτό μου (παιδική ηλικία).

– Ανεξάρτητη αυτοεκτίμηση

Σε αυτό το στάδιο η σύγκριση γίνεται με τον εαυτό μου. Νιώθω καλά όταν βλέπω ότι αυτό που κάνω το κάνω καλύτερα από τον παλαιότερο εαυτό μου.

– Αυτοεκτίμηση άνευ όρων

Νιώθω καλά με τον εαυτό μου χωρίς να συγκρίνομαι με κάποιον (είτε τους άλλους , είτε τον εαυτό μου) και χωρίς να περιμένω την επιβεβαίωση των άλλων. Απλά προσπαθώ να κάνω καλά αυτό που κάνω.

πηγή: teen.queen.gr