τι-απαντά-μετά-τον-σάλο-η-οργανωτική-επ-913182
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.06.2021 | 11:45

Τι απαντά μετά τον σάλο η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου για τη γονιμότητα

«Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι παρερμηνεύεται η επιδίωξη μας να περάσει στην κοινωνία μας ένα σημαντικό μήνυμα. Ένα τηλεοπτικό σποτάκι που ήθελε να τονίσει τα προβλήματα αναπαραγωγικής φύσης, που συσσωρεύονται στην τετάρτη δεκαετία της γυναίκας, στοχοποιήθηκε αρνητικά ενώ δεν επικοινωνήθηκε η ουσία ενός σημαντικού ιατρικού συνεδρίου, με συμμετοχή και άλλων κοινωνικών φορέων», υποστηρίζει η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου που δημιούργησε σάλο και έφερε και την απόσυρση της αιγίδας της ΠΤΔ.

 Από την πλευρά μας ως ιατροί, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «που καθημερινά αγωνιζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπογονιμότητας και ιδιαίτερα αυτής που σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας κυρίως της γυναίκας, επιθυμούσαμε να ενημερώσουμε την κοινωνία για τα όρια της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας, που ίσως επιθυμήσει κάποια στιγμή στη ζωή της να γίνει μητέρα.
Σήμερα υπάρχει γενικώς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, περιορισμένη γνώση στον γενικό πληθυσμό (γυναίκες και άνδρες) σχετικά με την μείωση της ικανότητας για τεκνοποίηση, η οποία οφείλεται στην ηλικία. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή και αυτά οφείλουμε ως ιατροί να παρουσιάσουμε στην κοινωνία. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για προσβολή της αξιοπρέπειας και των κατακτήσεων των γυναικών, τις οποίες σεβόμαστε και για τις οποίες αγωνιζόμαστε καθημερινά ως αναπαραγωγικοί ιατροί.
Η γνώση των θεμάτων του συνεδρίου θα βοηθήσει τις ίδιες τις γυναίκες να απελευθερωθούν από τα καταπιεστικά στερεότυπα μιας κοινωνίας, που τις θέλει με συγκεκριμένους ρόλους και θα τους προσφέρει τις δυνατότητες να επιλέξουν οι ίδιες την αναπαραγωγική τους αυτονομία.
Η Οργανωτική Επιτροπή
– K. Ζηκόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
– Ν. Νικολέττος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θράκης
– Κ. Νταφόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
– K. Πάντος Δρ Γυναικολόγος, επιστημ. Δ/ντής Ιδ. Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών ΑΕ & Γεν. Γραμματέας ΕΕΑΙ»