Θύματα του ναζισμού ζητούν τη γερμανική υπηκοότητα ενόψει Brexit

Εκατοντάδες θύματα του ναζισμού, που το χιτλερικό καθεστώς τους είχε στερήσει τη γερμανική υπηκοότητα και είχαν γίνει Βρετανοί, ή απόγονοί τους ζήτησαν να αποκτήσουν γερμανικό διαβατήριο μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το άρθρο 116-2 του γερμανικού Συντάγματος ορίζει πως τα πρόσωπα και οι απόγονοί τους που στερήθηκαν τη γερμανική υπηκοότητα «για πολιτικούς, φυλετικούς ή θρησκευτικούς λόγους» από τις 30 Ιανουαρίου 1933, ημερομηνία της ανόδου του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, μέχρι τη συνθηκολόγηση της 8ης Μαΐου 1945 μπορούν έπειτα από αίτημά τους να ανακτήσουν τη γερμανική εθνικότητα.

Σαράντα τρία αιτήματα αυτού του τύπου είχαν διατυπωθεί το 2015 και στη συνέχεια 684 το 2016, εκ των οποίων τα 657 μετά τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.

Την επόμενη χρονιά, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 1.667, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ερωτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του FDP (φιλελεύθεροι).

Συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, το 2015 622 Βρετανοί έλαβαν τη γερμανική εθνικότητα, το 2016 ήταν 2.865 και 7.493 το 2017.

Παρόμοια αύξηση των αιτημάτων Βρετανών που επιθυμούν να αποκτήσουν διαβατήριο της ΕΕ ενόψει του Brexit έχει καταγραφεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία, ο αριθμός των αιτήσεων οκταπλασιάσθηκε, από 386 σε 3.173.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΘΥΜΑΤΑ, BREXIT, ΝΑΖΙΣΜΟΥ, ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!