θρομβοπενία-τι-την-προκαλεί-ποια-είν-1167366
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.04.2023 | 11:24

Θρομβοπενία: Τι την προκαλεί – Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα

Λέμε ότι κάποιος πάσχει από θρομβοπενία, όταν έχει χαμηλά αιμοπετάλια. Χαμηλά αιμοπετάλια είναι όταν έχετε κάτω από 150.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο αίματος.

Τα αιμοπετάλια είναι μικροσκοπικά κύτταρα αίματος που παράγονται στον μυελό των οστών από μεγαλύτερα κύτταρα. Όταν τραυματίζεστε, τα αιμοπετάλια κολλάνε μεταξύ τους για να κλείσουν την πληγή.

Ο φυσιολογικός αριθμός αιμοπεταλίων στους ενήλικες κυμαίνεται από 150.000 έως 450.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο αίματος.

Χαμηλά αιμοπετάλια είναι όταν έχετε κάτω από 150.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο αίματος.

Όταν έχετε χαμηλά αιμοπετάλια μπορεί να έχετε πρόβλημα να σταματήσετε κάποια αιμορραγία, είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό του σώματος.

Η θρομβοπενία μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή, ειδικά εάν έχετε σοβαρή αιμορραγία ή αιμορραγία στον εγκέφαλό σας. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές.

Χαμηλά αιμοπετάλια: Ποια είναι τα συμπτώματα της θρομβοπενίας

Η αιμορραγία προκαλεί τα κύρια συμπτώματα της θρομβοπενίας. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή με την πάροδο του χρόνου. Η ήπια θρομβοπενία συχνά δεν έχει συμπτώματα. Πολλές φορές, εντοπίζεται κατά τη διάρκεια μιας απλής εξέτασης αίματος.

Τα σημάδια της αιμορραγίας μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Αιμορραγία που διαρκεί πολύ, ακόμα και από μικροτραυματισμούς
  • Σημάδια σαν μικρές, επίπεδες κόκκινες κηλίδες κάτω από το δέρμα, που προκαλούνται από διαρροή αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία
  • Πορφύρα, η οποία είναι αιμορραγία στο δέρμα που μπορεί να προκαλέσει κόκκινες, μοβ ή καστανοκίτρινες κηλίδες
  • Αιμορραγία από την μύτη ή από τα ούλα
  • Αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα
  • Βαριά εμμηνόρροια

Χαμηλά αιμοπετάλια: Πώς αντιμετωπίζεται η θρομβοπενία

Η θεραπεία για τη θρομβοπενία εξαρτάται από το τι την προκάλεσε και αν έχετε συμπτώματα. Εάν έχετε ήπια θρομβοπενία, μπορεί να μην χρειάζεστε θεραπεία. Ένας πλήρως φυσιολογικός αριθμός αιμοπεταλίων δεν είναι απαραίτητος για την πρόληψη σοβαρής αιμορραγίας, ακόμη και με σοβαρά κοψίματα ή ατυχήματα.

Εάν έχετε σοβαρή αιμορραγία ή υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Επίσης, θα χρειαστεί να θεραπεύσετε την όποια υποκείμενη πάθηση προκαλεί τα χαμηλά αιμοπετάλια.

Εάν μια αντίδραση σε ένα φάρμακο προκαλεί χαμηλά αιμοπετάλια, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει κάποιο άλλο φάρμακο. Οι περισσότεροι αναρρώνουν μετά τη διακοπή του αρχικού φαρμάκου. Για θρομβοπενία που προκαλείται από λήψη ηπαρίνης, η διακοπή της ηπαρίνης δεν αρκεί. Συχνά, θα χρειαστείτε άλλο φάρμακο για την πρόληψη της πήξης του αίματος.

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκαλεί τα χαμηλά αιμοπετάλια, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φαρμακευτική αγωγή

Κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Αυτά τα φάρμακα, που ονομάζονται εν συντομία στεροειδή, βοηθούν στην αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων σας.

Φάρμακα όπως οι ανοσοσφαιρίνες μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταστρέψει τα αιμοπετάλιά σας.

Επεμβατικές θεραπείες

Εάν τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστείτε μία από τις ακόλουθες διαδικασίες:

  • Μεταγγίσεις αίματος ή αιμοπεταλίων για τη θεραπεία ατόμων που αιμορραγούν έντονα ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μια βελόνα χρησιμοποιείται για την εισαγωγή μιας ενδοφλέβιας (IV) γραμμής σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία σας. Μέσω αυτής της γραμμής, λαμβάνετε υγιές αίμα ή αιμοπετάλια. Εάν έχετε θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη, μια μετάγγιση αιμοπεταλίων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.
  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του σπλήνα σας (σπληνεκτομή) μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα σας. Ο σπλήνας αποθηκεύει αιμοπετάλια. Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν αιμορραγία, μόλυνση και μη φυσιολογικούς θρόμβους αίματος.

Πηγή: iatropedia