θριάσιο-νοσοκομείο-οκτώ-μήνες-έως-και-736156
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.03.2021 | 09:30

Θριάσιο Νοσοκομείο: Οκτώ μήνες έως και δύο χρόνια αναμονή για χειρουργική επέμβαση

Θριάσιο Νοσοκομείο: Οκτώ μήνες έως και δύο χρόνια αναμονή για χειρουργική επέμβαση

Σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών προκαλεί η μεγάλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων στο Θριάσιο νοσοκομείο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της κυβερνητικής απόφασης για περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο σημειώνοντας ότι «λειτουργούν πλέον μόνο 2 χειρουργικές αίθουσες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 200 ασθενείς να βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής, περισσότεροι από 100 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και περισσότεροι από 500 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπαιδικής κλινικής.

Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές και ειδικότητες (ΩΡΛ, Ουρολογική, Πλ. Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Γναθοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική και Γυναικολογική).

Ο χρόνος αναμονής για τα γενικά χειρουργικά περιστατικά ξεπερνά τους οκτώ μήνες και για τα ορθοπαιδικά περιστατικά ξεπερνά τα δύο έτη.

Παρόμοιοι είναι οι χρόνοι αναμονής για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών αλλά και την εκπαίδευση των νοσοκομειακών γιατρών. Σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει για την χειρουργική αντιμετώπιση ακόμα και ογκολογικών περιστατικών, όπου συχνά οι θεράποντες γιατροί αναγκάζονται κυριολεκτικά “παρακαλούν” για να διατεθεί χειρουργική αίθουσα».

Επισημαίνει ότι «για τη στελέχωση των επιπλέον 61 κλινών COVID, που “αναπτύχθηκαν” χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις – αν και στο Θριάσιο νοσοκομείο παραμένουν κενές 250 οργανικές θέσεις προσωπικού – μετακινήθηκαν 3 αναισθησιολόγοι και περισσότεροι από 10 νοσηλευτές από τα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό τμήμα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Λόγω των ελλείψεων, οι εργαζόμενοι στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό έχουν δεκάδες χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης ενώ η χρόνια καταπόνηση, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους».

Το Σωματείο τονίζει ότι «η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, ουσιαστικά τα μετέτρεψε σε νοσοκομεία “μιας νόσου”, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών. Τους αναγκάζει ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για την χειρουργική επέμβαση που έχουν ανάγκη».