θεσσαλονίκη-τρομακτικές-ελλείψεις-α-707015
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.01.2021 | 13:42

Θεσσαλονίκη: Τρομακτικές ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία

“Ζούμε την μεγαλύτερη έλλειψη αίματος από την αρχή της πανδημίας”, τονίζει κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας θαλασσαιμικών, κ. Βασίλης Δήμος, ο οποίος μιλώντας στο ThessToday.gr εξήγησε τον φόβο και την ανασφάλεια που βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας που χρίζουν μετάγγισης αίματος και βλέπουν τα ραντεβού τους να αναβάλλονται λόγω της έλλειψης μονάδων.

“Αγχωνόμαστε γιατί μόνο στη Θεσσαλονίκη χρειαζόμαστε 60 – 70 μονάδες αίματος κάθε μέρα για τις ανάγκες των πασχόντων. Είναι 350 άτομα που μεταγγίζονται στην πόλη μας κάθε 15 μέρες με δύο μονάδες αίματος. Τώρα με τις ελλείψεις μπορεί να βρεθεί μόνο μια μονάδα αίματος. Άρα θα πρέπει να πηγαίνει και πιο συχνά για να μπορέσει να διατηρήσει μια φυσιολογική αιμοσφαιρίνη. Για να έχει μια καλή φυσική κατάσταση ένας πάσχοντας πρέπει η αιμοσφαιρίνη του να είναι πάνω από 10 – 11 μονάδες”.

“Κανείς δεν διασφαλίζει ότι το ραντεβού που έχει για μετάγγιση θα ισχύσει”

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές, ο κ. Δήμος απάντησε ως εξής: “Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Δηλαδή αν κάποιος δεν μεταγγιστεί την Πέμπτη δεν είναι ότι θα πεθάνει μέχρι τη Δευτέρα. Όμως ο οργανισμός του θα έχει μικρή αιμοσφαιρίνη θα υπολειτουργεί. Δεν θα υπάρχει διάθεση, θα έχει έντονους πόνους, αδυναμία. Και θα υπάρχει φυσικά αγωνία και ανασφάλεια. Γιατί κανείς δεν διασφαλίζει ότι το ραντεβού που έχει θα ισχύσει. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο“.

Και συμπλήρωσε: “Αγωνιούμε για το πότε θα αποκατασταθεί αυτή η έλλειψη. Συγκεκριμένα και στο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο υπάρχουν αναβολές, δηλαδή άτομα που έπρεπε να μεταγγιστούν στις 29 του μηνός, τώρα αρχίζουν και τους καλούν. Κάνουμε έκκληση γιατί η αιμοδοσία εξαρτάται από τον εθελοντισμό και από τη διάθεση του εθελοντή αιμοδότη. Εμείς θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και πιο έντονες από ποτέ. Όποιος μπορεί να δώσει αίμα ας το κάνει τις επόμενες μέρες”.

Μεγάλος αριθμός πολιτών έχει νοσήσει με Covid-19 και δεν μπορεί να δώσει αίμα

Όπως εξήγησε, τους προηγούμενους μήνες δεν υπήρχε πρόβλημα και οι μονάδες αίματος ήταν επαρκείς. “Στους πρώτους μήνες της πανδημίας και κυρίως τον Απρίλη και τον Μάιο η κατάσταση ήταν πολύ καλή, είχαμε επάρκεια αίματος. Τότε, στο σκληρό lockdown που είχαμε ο κόσμος έβγαινε να αιμοδοτήσει και οι αιμοδοσίες είχαν βγει σε εξωτερικούς χώρους. Κάνανε αιμοδοσίες στους χώρους της ΔΕΘ, είχαν στηθεί συνεργεία οπότε δεν είχαμε πρόβλημα. Το πρόβλημα εμφανίστηκε τώρα στο δεύτερο κύμα και κυρίως τον Δεκέμβριο και μέσα στις γιορτές, ίσως λόγω των αργιών. Ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας στη Θεσσαλονίκη έχει νοσήσει, έχει προσβληθεί με κορωνοϊό, οπότε όλοι αυτοί δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν”.

Ο κ. Δήμος τόνισε ότι η αιμοδοσία είναι ασφαλής για τους πολίτες που θέλουν να δώσουν αίμα. “Αυτό που τονίζουμε στην ανακοίνωσή μας είναι ότι η αιμοδοσία είναι ασφαλής. Ο αιμοδότης δεν μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο. Τα κτίρια είναι ξεχωριστά με ξεχωριστή είσοδο, όπου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Να μη νομίζει ο κόσμος ότι θα διασχίσει όλο το νοσοκομείο για να δώσει αίμα”.

Η αναβολή των χειρουργείων δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη

Προσθέτοντας, σημείωσε πως “το προσωπικό των αιμοδοσιών κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Εμείς ζητούμε την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Επειδή καταλαβαίνουμε τον φόβο των πολιτών να έρθουν στα νοσοκομεία, ίσως αυτό που έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας με τα συνεργεία έξω στην πόλη, να διευκόλυνε τους αιμοδότες να έρθουν χωρίς φόβο να δώσουν αίμα”.

Μάλιστα , ο κ. Δήμος ανέφερε πως η αναβολή των χειρουργικών επεμβάσεων, ενδέχεται να λειτουργεί και εκείνη καταλυτικά για τις μεγάλες ελλείψεις σε αίμα. “Ίσως έχουμε έλλειψη λόγω και της αναβολής των προγραμματισμένων χειρουργείων. Γιατί όταν γίνεται χειρουργείο η αιμοδοσία ζητάει από τους συγγενείς να καταθέσουν μονάδες αίματος. Αυτό το αίμα που περισσεύει δίνεται σε ανθρώπους με παθήσεις όπως η μεσογειακή αναιμία, σε καρκινοπαθείς και σε νεφροπαθείς”.

πηγή: thesstoday.gr