θεσσαλονίκη-ταξί-υπάρχουν-ημέρες-861991
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.01.2021 | 12:16

Θεσσαλονίκη – Ταξί: “Υπάρχουν ημέρες που ο τζίρος δεν ξεπερνάει τα…15 ευρώ”

Ο τζίρος στα ταξί της Θεσσαλονίκης έχει πέσει 80 – 90%, συγκριτικά με τα ποσά του 2019, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής», Κλήμης Λεοντιάδης.

Μιλώντας στο ThessToday.gr, ο κ. Λεοντιάδης τόνισε πως κατά την περίοδο της καραντίνας ο κλάδος του υπέστη τεράστιο πλήγμα, χωρίς να έχει ενισχυθεί οικονομικά. “Είχαμε πτώση 90%. Την εβδομάδα των Χριστουγέννων κάτι πήγε να κινηθεί με το click away και είχαμε άνοδο 5 – 10%. Σε γενικές γραμμές 80% πτώση για το ταξί συγκριτικά με πέρυσι. Τους δύο μήνες της καραντίνας και πάμε τώρα για τον τρίτο μιλάμε για μεγάλη οικονομική καταστροφή. Δεν νομίζω πως μπορεί να καλυφθεί αυτή η ζημιά”.

“Είναι αστείο να λέμε ότι μπόρεσε να κινηθεί η αγορά με το click away”

Και συνέχισε: “Τα Χριστούγεννα δεν υπήρχε καθόλου κινητικότητα. Μόνο σε κάτι μαγαζιά κάτι πήγε να γίνει. Δεν είχε διάφορα. Περισσότερη διάφορα είχε που ο κόσμος κατέβηκε στο κέντρο να δει τον στολισμό, τα λαμπάκια, τα δέντρα παρά τα καταστήματα. Είναι αστείο να λέμε ότι μπόρεσε να κινηθεί η αγορά με το click away” και κατά συνέπεια και τα ταξί.

“Πάντα τον Ιανουάριο είχαμε πτώση στη δουλειά, αυτή τη φορά θα είναι εντελώς καταστροφή”

Όπως πρόσθεσε κάποιοι οδηγοί δεν θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από αυτή τη δυστοκία. “Σίγουρα κάποιοι οδηγοί θα χάσουν τις δουλειές τους. Κάποιοι συνάδελφοι θα χάσουν και το ταξί τους. Μπορεί να χρειαστεί να το πουλήσουν για να επιβιώσουν. Είναι ανεπανόρθωτη η ζημιά. Και ο Ιανουάριος θα είναι ακόμη χειρότερος. Πάντα τον Ιανουάριο είχαμε πτώση στη δουλειά, αυτή τη φορά θα είναι εντελώς καταστροφή”.

Η απουσία επισκεπτών στην πόλη συνηγόρησε επίσης στο να χτυπηθεί ο κλάδος των ταξί, που τις προηγούμενες χρονιές εξυπηρετούσε τουρίστες που έκαναν εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη κατά την γιορτινή περίοδο. “Μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως δεν είχαμε επισκέπτες στην πόλη. Δεν ήρθε κανένας ξένος. Άλλωστε από τα 85 ξενοδοχεία, τα εφτά είναι ανοιχτά. Ποιος να έρθει;”.

“Το ταξί δεν είχε καμία βοήθεια, καμία οικονομική ενίσχυση”

Και συμπλήρωσε: “Οι περισσότεροι πλέον κινούνται για τα νοσοκομεία, κάποιοι για δουλειές όπως το σούπερ μάρκετ και κάποιοι που ήρθαν στο κέντρο για να δουν την πλατεία Αριστοτέλους”.

Μάλιστα όπως κατήγγειλε ο κ. Λεοντιάδης, οι οδηγοί ταξί έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown. “Το ταξί δεν είχε καμία βοήθεια, καμία οικονομική ενίσχυση. Επίσης είχαμε περιορισμό θέσεων και μόνο ένα άτομο. Ακόμη κι αυτό ήταν καταλυτικό για να μη μπορούμε να πάρουμε μια κούρσα παραπάνω. Ακόμη και από το πρόγραμμα της περιφέρειας που περιμέναμε κάτι να πάρουμε, ούτε από εκεί καταφέραμε να πάρουμε χρήματα”.

Δέκα με δεκαπέντε ευρώ τζίρο την ημέρα – Οι λογαριασμοί τρέχουν

Σημείωσε επίσης ότι οι οδηγοί έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και επικρατεί ανασφάλεια και αγανάκτηση. “Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια τονωτική οικονομική ένεση. Πρέπει να πέσει χρήμα και στην αγορά και στους ιδιοκτήτες ταξί. Η ρευστότητα της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι το παν. Αν δεν ενισχυθούν όλοι οι κλάδοι, τότε δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδά μας και στους λογαριασμούς, οι οποίοι δεν έχουν πάρει αναστολές. Πρέπει οπωσδήποτε να επιδοτηθούμε, πρέπει να αρθούν σιγά σιγά τα μέτρα, για να μπορούμε να πάρουμε δυο και τρία άτομα στα ταξί, να ανοίξει η αγορά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο κόσμος είναι συγχυσμένος, αγανακτισμένος και έτοιμος να αντιδράσει”.

Είμαστε με 800 ευρώ από τον Μάρτιο – Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τίποτα

Συμπληρώνοντας τόνισε πως “ο κόσμος είναι πολύ απογοητευμένος και στενοχωρημένος. Είναι έτοιμος να βγει στους δρόμους. Αν δεν ήταν η υγειονομική κρίση, θα ήταν όλοι στους δρόμους αυτή τη στιγμή και θα είχαν ξεσηκωθεί. Ερχόμαστε από δέκα χρόνια κρίσης και τώρα αυτό. Είμαστε με 800 ευρώ από τον Μάρτιο, τη μοναδική βοήθεια που είχαμε πάρει και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν αντέχουμε να κάνουμε άλλη υπομονή. Διανύουμε τον τρίτο μήνα με 10 – 15 ευρώ τζίρο την ημέρα. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τίποτα“.

Πηγή: Thesstoday.gr