θεσσαλονίκη-στα-περσινά-επίπεδα-οι-τι-708202
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.12.2019 | 14:30

Θεσσαλονίκη: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Το 70% της παραγωγής χριστουγεννιάτικων δέντρων προέρχεται από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν οι παραγωγοί φέτος, τη στιγμή που εδώ και δύο μόλις ημέρες έχουν ξεπροβάλει οι μικρές πράσινες πολιτείες στα αστικά κέντρα, είναι θετικά.

«Ήδη ξεκίνησε από την Παρασκευή η διάθεση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, γέμισαν όλες οι πλατείες και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα να γεμίζουν με δικά μας δεντράκια, υπολογίζουμε να φτάσουμε φέτος περίπου στα επίπεδα της περυσινής παραγωγής που είχε φτάσει στα 23.000 περίπου δέντρα, βλέπουμε όμως τα μηνύματα να είναι ενδεχομένως και καλύτερα» ανέφερε ο Γιάννης Ξάκης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Ο παραγωγός εκτίμησε πως η πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα της ροής των πωλήσεων θα έχει έρθει από τους παραγωγούς «μέσα σε μια εβδομάδα από σήμερα».

powered by Rubicon Project

Ελλάδα και Κύπρος οι κύριες αγορές, στα περσινά επίπεδα οι τιμές

«Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές είναι όπως πάντα πάρα πολύ καλές, ξεκινάνε φέτος από τα 30 με 40 ευρώ ενώ τα πιο μεγάλα δέντρα πληρώνονται λίγο περισσότερο» αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, που εκτιμά πως ένα μεγάλο δέντρο «που φτάνει τα πέντε με έξι μέτρα» θα κοστίζει περί τα 100 ευρώ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αγοραστών δε, προτιμά τα κομμένα έλατα από εκείνα που βρίσκονται μέσα σε γλάστρα, με τα κομμένα δέντρα να διατηρούνται από πολλούς «ακόμη και δύο και παραπάνω μήνες στολισμένα» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τον εξαγωγικό προσανατολισμό των παραγωγών από τον Ταξιάρχη ο κ.Ξάκης τονίζει πως η εξωστρέφεια έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί μια επιχειρηματική επιλογή για τους εμπόρους, με την αγορά της Κύπρου να είναι στην πρώτη γραμμή.

«Είμαστε από τους πρώτους που έχουν αρχίσει τις εξαγωγές, δειλά-δειλά εδώ και μερικά χρόνια, αυτά θα διατεθούν κύρια στην Κύπρο, όπου υπολογίζω πως εξάγονται από την Ελλάδα περίπου 2.000 δέντρα» αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, που σημειώνει πως η περιοχή του αποτελεί διαχρονικά την πρώτη δύναμη στο χώρο.

«Το 70% που διατίθεται και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο βγαίνει από το χωριό μας, το 30% προέρχεται από μερικά άλλα χωριά στη Βόρεια Ελλάδα και νοτιότερα από το Καρπενήσι» προσθέτει ο κ.Ξάκης που εξηγεί πως η εμπορική κυριαρχία του Ταξιάρχη εδράζεται στην εμπειρία και την παράδοση.

«Αυτό το σκούρο πράσινο έλατο είναι κάτι συγκεκριμένο, εμείς οι Ταξιαρχιώτες, εδώ και 30 με 40 χρόνια, δημιουργούμε μόνοι μας σπόρο και φυτώρια, ενώ η διάθεση του ελάτου από την περιοχή ξεκίνησε πριν από 60 και πλέον χρόνια» θα πει ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το χωριό των γιορτών, αφού είναι εκείνο που φέρνει την εμβληματική εικόνα της ψυχής των Χριστουγέννων, το στολισμένο δέντρο, στην Ελλάδα.