θεσσαλονίκη-σιωπηλή-πορεία-μνήμης-γι-1001973
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.03.2022 | 11:37

Θεσσαλονίκη: Σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος παρουσία ΠτΔ

Σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, η οποία θα καταλήξει στην παλιά πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Εκατοντάδες πολίτες ανάμεσα στους οποίους και η πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησαν από το μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας με προορισμό τον παλιό σταθμό, σημείο από το οποίο στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχώρησε ο πρώτος συρμός με Εβραίους της Θεσσαλονίκης και προορισμό το στρατόπεδο Άουσβιτς Μπίργκεναου.

Στις 15 Μαρτίου 1943, από τον παλιό σταθμό ξεκίνησε το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Το τρένο είχε 30 βαγόνια, για να μεταφέρουν οκτώ άλογα το καθένα. Σε κάθε βαγόνι στοιβάχτηκαν με τη βία 80 άνθρωποι, χωρίς νερό, ο ένας πάνω στον άλλον. Τραγικός απολογισμός μέχρι το τέλος του πολέμου, 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, δεν επέστρεψαν ποτέ, βρίσκοντας φριχτό τέλος στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί.

Για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Μπροστά από την πορεία, μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας κρατούν πανό που αναφέρει «Ποτέ ξανά!» αλλά και μπαλόνια με την ίδια έκφραση.

Η πλατεία Ελευθερίας αποτελεί σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, το οποίο ακολουθεί την ιστορία της αλλά κυρίως, υπενθυμίζει το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το παρών στην πορεία δίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της Ισραηλινής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης καθώς και πλήθος του πολιτικού κόσμου της πόλης.

Δείτε φωτογραφίες:

πηγή: thesstoday.gr