θεσσαλονίκη-οι-υπόγειες-διαδρομές-τω-987002
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.02.2022 | 10:52

Θεσσαλονίκη: Οι υπόγειες διαδρομές των οπαδικών στρατών και οι λίστες θανάτου

Ο θάνατος του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου αποτελεί ακόμη ένα δραματικό περιστατικό στη μακρά αλυσίδα οπαδικής βίας, όμως δεν ήταν το μοναδικό των τελευταίων ημερών, εβδομάδων, μηνών και χρόνων. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί.

Ο ρόλος συγκεκριμένων σκληροπυρηνικών συνδέσμων εν έτει 2022 εγκυμονεί κινδύνους για τη δημιουργία ανεξέλεγκτων οπαδικών στρατών, που βασικό στόχο έχουν να «καθαρίσουν» περιοχές από «εχθρούς». Ποιοι είναι όμως, οι εχθροί;  Οπαδοί άλλων ομάδων, η Ελληνική Αστυνομία, ή ακόμη και αθλητικοί παράγοντες.

Νεαρά άτομα που κάτω από τα κράνη κρύβουν μίσος και μισαλλοδοξία και καρφώνουν το μέλλον τους με το ίδιο όπλο που μαχαιρώνουν οπαδούς άλλων ομάδων. Τυφλή οπαδική βία. Οπαδός – μέλος συνδέσμου αποκαλύπτει στο ThessToday.gr τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις «σάπιες» πόρτες των κτιρίων που προστατεύουν όταν δύσει ο ήλιος, φοβούμενοι επιθέσεις άλλων συνδεσμιτών. «Φτιάχνουν νέους στρατούς», δηλώνει ο ίδιος.

Οι σχέσεις μεγαλοπαραγόντων – οπαδών και η σημαντική ευθύνη των ΜΜΕ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης επισημαίνει ότι πολλές φορές οι οπαδικοί στρατοί εξυπηρετούν συμφέροντα μεγαλοπαραγόντων. Σημαντική ευθύνη όμως έχουν και ορισμένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς πολλές φορές αντί να αποτρέπουν την οπαδική βία, με τη ρητορική μίσους υποκινούν ακόμη και το ξέσπασα επεισοδίων.

Ο δημοσιογράφος Άκης Σακισλόγλου εξηγεί ότι «βλέπαμε τη βία αλλά δεν παίρναμε θέση», ενώ η ψυχολόγος Νικολίνα Δανιηλίδου, αναλύει το «προφίλ» των βίαιων ατόμων που προσηλυτίζονται σε ομάδες, οι οποίες τους χειραγωγούν και τους μετατρέπουν σε «τυφλούς» εγκληματίες.