θεσσαλονίκη-μοτοπορεία-διανομέων-942463
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.11.2021 | 11:17

Θεσσαλονίκη: Μοτοπορεία διανομέων – «Όχι άλλοι νεκροί»

Πλήθος διανομέων με τα δίκυκλά τους, κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τη σημερινή 24ωρη απεργία στον κλάδο του επισιτισμού και των διανομέων, η οποία αποφασίστηκε από την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Με σύνθημα «Όχι άλλοι νεκροί διανομείς – Μέτρα προστασίας τώρα!» δεκάδες διανομείς και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, όπου σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Αφορμή τη σημερινής κινητοποίησης είναι το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ του Σάββατου 30 Οκτωβρίου, όταν έχασε τη ζωή του 47χρονος συνάδελφός τους, ο οποίος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο το οποίο κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στη συμβολή των οδών Γ. Παπανδρέου και 25ης Μαρτίου.

Οι διανομείς όπως δηλώνουν απαιτούν:

Αυστηρό νομικό πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες (χιονόπτωση, παγετός, αέρας κτλ),

-Συγκεκριμένο ποσό ως αποζημίωση για τα καύσιμα,

-Ενίσχυση του ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ και κάθε ελεγκτικού μηχανισμού και αυστηρούς/μόνιμους ελέγχους,

-Υποχρεωτική Κλαδική Σ.Σ.Ε. με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς,

-Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη,

-Ένταξη των Διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Ο Νίκος Κτενάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνων κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι το φαινόμενο του free lancing, δηλαδή της διανομής με το κομμάτι, πρακτική που οδηγεί σύμφωνα με τον ίδιο σε πολλά ατυχήματα.

Στα κάγκελα και ο κλάδος του επισιτισμού

Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, από δεκάδες εργαζόμενους σε τουριστικές επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και πλακάτ ζητούν επαναφορά των ΒΑΕ σε όλες τις ειδικότητες, επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδο, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και μέτρα προστασίας για τους διανομείς. Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δεν θα ακολουθήσει πορεία, ωστόσο, θα γίνει μια προσπάθεια επίδοσης ψηφίσματος στον αρμόδιο υπουργό, Σταυρό Καλαφάτη.

Το απόγευμα στις 18.00 στην πλατεία Φαναριωτών, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σερβιτόροι

πηγή: thesstoday.gr