θεσσαλονίκη-κλειστό-παραμένει-το-κθβ-573980
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.01.2019 | 18:06

Θεσσαλονίκη: Κλειστό παραμένει το ΚΘΒΕ

Κλειστές παραμένουν από την παραμονή των Χριστουγέννων οι επτά σκηνές του ΚΘΒΕ, καθώς οι ηθοποιού βρίσκονται σε συνεχείς στάσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, με εξώδικό τους, οι ηθοποιοί ενημέρωσαν τη διοίκηση του θεάτρου ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή, 13 Ιανουαρίου.

Η διοίκηση του ΚΘΒΕ και οι απεργοί δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ζημίες από τις επιστροφές εισιτηρίων και τις ματαιώσεις παραστάσεων που ξεκίνησαν εδώ και τρεις εβδομάδες, ακόμα και μιας πρεμιέρας που ήταν ορισμένη για την 30η Δεκεμβρίου) ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Η διοίκηση πετά το μπαλάκι στους ηθοποιούς

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του ΚΘΒΕ πετά το μπαλάκι στους ηθοποιούς. Στην αντιπρότασή της προβλέπει παράταση της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας τους για δύο έτη (έως τις 30/9/2020), για την απεμπλοκή της κατάστασης και τη λειτουργία των σκηνών του θεάτρου.

Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, ο πρόεδρος του Δ.Σ του θεάτρου, κ. Άρης Στυλιανού, αλλά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, απηύθυναν δημόσια έκκληση να βρεθεί άμεσα μια λύση, ώστε να ξανανοίξει το Θέατρο για να μη συνεχιστεί η ταλαιπωρία των εργαζομένων και του κοινού, να πολλαπλασιάζονται οι υλικές και άυλες ζημίες που υφίσταται το Θέατρο και πρωτίστως να μη στερείται η πόλη το έργο του μεγαλύτερου και μοναδικού δημόσιου πολιτιστικού φορέα της.

Σύμφωνα με την πρόταση του Δ.Σ με την διετή παράταση της ισχύουσας (από 1ης Οκτωβρίου 2016 έως και τις 30/9 2018 και τώρα ως τις 30/9/2020 ) σύμβασης εργασίας, δεν θα χρειασθεί να υπογραφεί νέα και να συμπεριληφθεί σ΄ αυτή όρος περί μνημονιακής παρακράτησης ποσού 10%, επί του μισθού των ηθοποιών, ώστε να «διευκολυνθούν» στη νομική διεκδίκηση του ποσού αυτού η οποία βρίσκεται ακόμη σε δικαστική εξέλιξη.

Τι διεκδικούν οι ηθοποιοί

Από την έναρξη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι ηθοποιοί διεκδικούν την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας, με αυξήσεις 7%, αλλά και απαλοιφή των όρων που επέβαλαν μειώσεις 10% στους μισθούς από το 2010, καθώς έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και διεκδικούν επιστροφή αυτού του ποσού (για την πενταετία 2012-2017). Το ποσό, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, ξεπερνά στο σύνολό του (για όσους ηθοποιούς προσέφυγαν) τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τις προσαυξήσεις και τους τόκους υπερημερίας υπερδιπλασιάζεται…

Πάντως, η διοίκηση έχει αποσύρει την αντιπρόταση για αύξηση των αμοιβών κατά 7%, καθώς όπως υποστηρίζει, το θέατρο έχει υποστεί μεγάλη ζημία από τις κλειστές σκηνές.