θεσσαλονίκη-κακοποίηση-αμεα-σε-δομή-φ-1033322
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.01.2023 | 15:22

Θεσσαλονίκη: Κακοποίηση ΑμεΑ σε δομή φροντίδας – «τον χτυπούσαν κάθε μέρα και τον άφηναν βρώμικο»

Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες της καταγγελίας για κακοποίηση ενός 49χρονου ΑμεΑ κατά την διάρκεια της παραμονής του σε χώρο που φέρεται να λειτουργεί ως μονάδα φροντίδας για άτομα με αναπηρία, στην περιοχή του Τριλόφου, στη Θεσσαλονίκη.

Η υπόθεση έφτασε σήμερα στην αίθουσα του Αυτοφώρου Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και πήρε αναβολή για τον Φεβρουάριο.

Κατηγορούνται ένας 56χρονος ιερέας για έκθεση, καθώς είχε την ευθύνη να τον φροντίζει δυνάμει σύμβασης, και με την παράλειψη αυτή προκλήθηκε βαριά σωματική βλάβη, όπως και ένας 44χρονος, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την περίθαλψή του, για πρόκληση βαριάς σωματικής κάκωσης σε βάρος προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThessToday.gr, ο άτυχος άνδρας είχε μπει στην δομή με την θέλησή του, το 2021, λόγω της γνωριμίας του με τον ιερέα, καθώς ήταν ο άνθρωπος που εξομολογούταν και γνώριζε τα πάντα για την οικογενειακή του κατάσταση, αλλά και για όσα χρειαζόταν από άποψη φροντίδας. Ο ιερέας, ο οποίος εμφανίζεται ως υπεύθυνος του χώρου, είχε υποσχεθεί στον συγγενή του θύματος (που έκανε την καταγγελία) πως θα του παρέχουν ιατρικά αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο, όσα είναι απαραίτητα.

«Μου έδειξε ένα διαμέρισμα ο ιερέας και μου είπε πως σε αυτό έχουν τον αδερφό μου και τον φροντίζουν. Ωστόσο, χρειάστηκε να αγοράσουμε με δικά μας έξοδα τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειαζόταν ο αδερφός μου λόγω της κατάστασής του, ενώ πολλές φορές έδινα χρήματα για το σούπερ μάρκετ ή για να κουρευτεί. Προσωπικά δεν γνώριζα τον ιερέα, τον ήξερε μόνο ο αδερφός μου και εγώ τον εμπιστεύτηκα τυφλά» λέει ο αδερφός του παθόντα στο ThessToday.gr.

Σύμφωνα με τον αδερφό του παθόντα, μέχρι και τον Αύγουστο του 2022, είχε συχνή επικοινωνία με τον ίδιο, τόσο μέσω βίντεο κλήσης, όσο και τηλεφωνικά, ενώ του μετέφερε πως όλα είναι καλά, είναι ικανοποιημένος από την συμπεριφορά του ιερέα και του 44χρονου που τον φρόντιζε, και πως είναι χαρούμενος.

Η κατάσταση ωστόσο, μετά τον Αύγουστο άλλαξε δραματικά. «Μου τηλεφώνησε ο ιερέας, ο οποίος είναι και επικεφαλής του Σωματείου της δομής και μου ανέφερε πως δεν αρκούν πλέον τα 1.000 ευρώ που έδινα εγώ κάθε μήνα, και ότι το ποσό πρέπει να διπλασιαστεί, λόγω των επιπλέον αναγκών που προέκυψαν. Μάλιστα, εξαρχής τα χρήματα μου είχε ζητήσει να φαίνονται ως δωρεά στον λογαριασμό του Σωματείου. Τότε άρχισα και να παραξενεύομαι καθώς δεν μου φαινόταν λογικό αυτό που μου έλεγε».

Τον Νοέμβριο του 2022, όταν ο συγγενής του παθόντα, τον επισκέφτηκε στη δομή και όπως περιγράφει ο ίδιος στο ThessToday.gr, τον βρήκε τελείως ταλαιπωρημένο, καταβεβλημένο και του ανέφερε για πρώτη φορά πως τον χτυπούσε ο 44χρονος, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που τον φρόντιζε αποκλειστικά, απόφαση την οποία είχε πάρει ο ιερέας. «Ήταν σε χάλια κατάσταση, φαινόταν πεινασμένος και ήταν πολύ βρώμικος. Όταν ρώτησα τον ιερέα πως κατέληξε σε αυτή την κατάσταση, εκείνος μου είπε πως θα το τακτοποιήσει και δεν χρειάζεται να αγχώνομαι. Από τότε βέβαια, δεν μου επέτρεπαν να δω τον αδελφό μου μέσω βίντεο κλήσης, και επικοινωνούσαμε μόνο τηλεφωνικά».

Έπειτα από έναν μήνα, ο αδερφός του θύματος επισκέφτηκε ξανά την δομή, χωρίς να ενημερώσει τον ιερέα, και ο παθών του ανέφερε ότι τον βρίζουν, και ότι τον χτύπησαν ξανά. «Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μου έλεγαν ψέματα και μας κατηγορούσαν σε αυτόν, ότι τον έχουμε παρατήσει και ότι τον ξεχάσαμε. Ρώτησα και πάλι τον ιερέα τι συνέβη, και αυτός μου απάντησε πως θα φέρει νοσηλευτή για να φροντίζει τον αδερφό μου και πως δεν θα επαναληφθεί».

Στις 20 Ιανουαρίου, δηλαδή την τελευταία φορά που επισκέφτηκε την δομή, σύμφωνα πάντα με τον αδερφό του παθόντα, το διαμέρισμα που διέμενε το θύμα ήταν χαοτικό και υπήρχε έντονη δυσωδία από κόπρανα. «Ουσιαστικά είδα ένα λείψανο μπροστά μου, είχε χάσει 10 κιλά. Μου είπε πως ο 44χρονος τον έδενε κάθε βράδυ με ιμάντες, και τον χτυπούσε κάθε μέρα».

Άμεσα, ο ίδιος ειδοποίησε την αστυνομία και το ΕΚΑΒ, οπότε και έγινε η καταγγελία. Μιλώντας στο ThessToday.gr, ανέφερε πως νιώθει απίστευτη αγανάκτηση προς το πρόσωπο του ιερέα, «καθώς όπως μου εξήγησε η ΕΛΑΣ, δεν είναι καν ειδικός ώστε να φροντίζει τον αδερφό μου. Θεωρώ πως όλο αυτό έγινε, απλά και μόνο για να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από την οικογένειά μας, και αυτή τη στιγμή ο αδερφός μου βρίσκεται σε κρεβάτι του νοσοκομείου».

πηγή: thesstoday.gr