θεσσαλονίκη-φόβος-και-τρόμος-οι-συμμο-1046420
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.08.2022 | 10:20

Θεσσαλονίκη: Φόβος και τρόμος οι συμμορίες κλεφτών σε Πλαγιάρι και Τρίλοφο

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η δράση της σπείρας των Αθίγγανων που εισβάλλουν σε μονοκατοικίες των ενοίκων των περιοχών του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου Θεσσαλονίκης, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο στο ThessToday.gr για μία τραγική κατάσταση λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης.

Μεγάλες είναι οι διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο των κλοπών από ομάδα Ρομά, η οποία απαρτίζεται από δεκάδες άτομα, και σύμφωνα με καταγγελίες ντόπιων στο ThessToday.gr πρόκειται για ένα κοινό μυστικό της δράσης τους που κρατάει εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούν «ανιχνευτικές βόλτες» τις πρωινές ώρες ώστε να βρουν τα επόμενα θύματά τους, και έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των περιοχών, τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

«Έχουν ανοίξει επανειλημμένα πολλά σπίτια, όπου μάλιστα στο ένα επιτέθηκαν και στην οικιακή βοηθό. Γίνεται χρόνια αυτό το πράγμα και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» αναφέρει κάτοικος του Πλαγιαρίου στο ThessToday.gr. Επιπλέον, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως στις αρχές καλοκαιριού η ίδια ομάδα ατόμων, έκλεψε ένα φορτηγό γνωστού επιχειρηματία που τον είχαν εντοπίσει στις «ανιχνευτικές βόλτες», και του έκλεψαν όλο το εμπόρευμα, ενώ στη συνέχεια το εγκατέλειψαν. «Τα περιστατικά πλέον είναι αμέτρητα και οι αρμόδιοι οφείλουν άμεσα να επιληφθούν της κατάστασης. Έχουμε τοποθετήσει κάμερες στα σπίτια μας και δεν νιώθουμε ασφαλείς».

«Κάτοικοι έφυγαν από τα χωριά γιατί δεν ένιωθαν ασφαλείς – Ζητάμε αυξημένη αστυνόμευση»

Θύμα των επιτήδειων διαρρηκτών είναι και ο αντιδήμαρχος Θέρμης, κ. Λάκης Μωραΐτης, ο οποίος δήλωσε στο ThessToday.gr πως πρόκειται για μία επικίνδυνη ομάδα που δρα ανενόχλητη λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης στα μεγάλα χωριά της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

«Οι περιοχές του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου έχουν εδώ και χρόνια πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά την αστυνόμευση. Οι κλοπές είναι καθημερινές και δυστυχώς ανήκω και εγώ στους παθόντες. Μέσα σε δύο μήνες, μπήκαν στο σπίτι μου ενώ βρισκόμουν μέσα με την οικογένειά μου, ενώ άνοιξαν και το αυτοκίνητό μου όταν το είχε η γυναίκα μου μέρα μεσημέρι. Όταν έκλεβαν εμάς στο υπόγειο, συγχρόνως είχαν μπει και στο σπίτι του γείτονα και τον άκουσα να φωνάζει. Μετά από αυτό δεν συνέρχεσαι, δεν μπορείς να κοιμηθείς ξανά».

Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού στην αστυνομία, με αποτέλεσμα η Ασφάλεια Βασιλικών να διανύει μεγάλες αποστάσεις σε περίπτωση καταγγελίας κλοπών στις περιοχές του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου. «Για να φτάσεις στα χωριά περνάς όλο τον δήμο Θέρμης και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Έχουμε μιλήσει με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, με τον δήμαρχο να καταθέτει στοιχεία με να αυξηθεί η αστυνόμευση. Δεν γίνεται να τοποθετούμε κάγκελα και συναγερμούς, και να συνεχίζουμε να νιώθουμε ανασφαλείς».

Μάλιστα, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις κατοίκων, οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι και «πονοκεφαλιάζουν» σκεπτόμενοι τρόπους για να προστατεύσουν την περιουσία τους. «Στην τελευταία συγκέντρωση αποφασίσαμε να δράσουμε πιο αποφασιστικά, ώστε επιτέλους να υπάρξει αστυνομία που να πραγματοποιεί περιπολίες. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μία λύση γιατί η κατάσταση είναι τραγική και επικίνδυνη. Υπάρχουν κάτοικοι που έφυγαν από τα χωριά γιατί δεν ένιωθαν ασφαλείς».

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα καταγγείλω τους υπεύθυνους, όποιοι κι αν είναι»

Μία γυναίκα που ανήκει στην ομάδα προστασίας που φυλάσσει την μονοκατοικία του γνωστού ποινικόλογου Νίκου Διαλυνά, πρόσφατα, όπως έγραψε το ThessToday.gr, δέχτηκε απειλή από τέσσερις Αθίγγανους πως εάν συνεχίσει τις περιπολίες γύρω από το σπίτι, θα πάθει κάτι κακό.

Έπειτα από το περιστατικό, ο κ. Διαλυνάς αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε ο ίδιος, διαπιστώθηκε πως υπάρχει ένα μεγάλο κύκλωμα πίσω από τις διαρρήξεις και τις κλοπές. «Η ανατολική Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό πολιορκία κλεφτών, οι οποίοι αλωνίζουν στη Θέρμη, στο Πλαγιάρι, στην Περαία, στον Τρίλοφο και στην Επανομή».

Όπως επισημαίνει ο κ. Διαλυνάς υπήρξαν σε πολλά περιστατικά αυτόπτες μάρτυρες που κατήγγειλαν στην Ασφάλεια που εποπτεύει την περιοχή συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούσαν ομάδες ατόμων και είναι γνωστό που μένουν. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο. Μπαίνουν σε σπίτια μέρα μεσημέρι, επικρατεί φόβος και τρόμος από τις πολλές κλοπές, τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας.

Εάν δεν γίνουν άμεσα συλλήψεις κι εάν δεν ληφθούν τα απαιτούμενα αστυνομικά μέτρα, θα δώσω συνέντευξη τύπου και θα καταγγείλω τους υπεύθυνους, όποιοι κι αν είναι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Είναι η τελευταία τους ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν την περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Διαλυνά μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί το αυτοκίνητο, το οποίο κυκλοφορεί στις περιοχές λίγο πριν – και αμέσως μετά – τις κλοπές που γίνονται και πρόκειται για ένα Sedan Carina, σκούρο πράσινο, το οποίο δεν έχει φώτα και πινακίδες.