θεσσαλονίκη-εστιάτορες-ζητούν-άνοι-870985
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.04.2021 | 11:23

Θεσσαλονίκη – Εστιάτορες: Ζητούν άνοιγμα μαγαζιών με 50% πληρότητα «μέσα-έξω»

Ανοιχτή εστίαση με 50% των τραπεζιών σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο προτείνουν οι εστιάτορες Θεσσαλονίκης, την ώρα που η κυβέρνηση ψάχνει τη «χρυσή» τομή για το ασφαλές άνοιγμα εστιατορίων και καφέ.

Με την εστίαση να μετρά έξι συνεχόμενους μήνες λουκέτων, το μέλλον των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη -και στην επικράτεια- μοιάζει, αν όχι είναι, εξαιρετικά δυσοίωνο. Αυτό εξηγεί και στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη να ανοίξει η εστίαση, αλλά με μία προϋπόθεση: «Να ανοίξουμε όλοι μαζί, “μέσα-έξω”». Ο ίδιος επισημαίνει ότι παρόλο που η εστίαση τήρησε ευλαβικά τα μέτρα όσο κανένας άλλος κλάδος στην Ελλάδα, τελικώς είναι η πρωτίστως ζημιωμένη από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Μάλιστα, ο ίδιος κάνει λόγο για «τραγωδία» μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων, καθώς τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί θα αποτελέσουν «θηλιά» στον λαιμό των καταστηματαρχών. «Αν δεν υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση σε εστίαση και τουρισμό, θα μιλάμε για τραγωδία. Δεν θα μπορέσει κανείς -μα κανείς- να αποπληρώσει τα συσσωρευμένα χρέη που έχουν δημιουργηθεί. Μιλάμε για μία πραγματική “θηλιά” στον λαιμό μας», σημειώνει ο Ιωάννης Φιλοκώστας.

«Δικαιώθηκε η εστίαση» 

Ήταν 30 Οκτωβρίου 2020 όταν η εστίαση έκλεινε οριστικά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το άνοιγμα του κλάδου ακόμη και σήμερα μοιάζει με… σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς στις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης τηρήθηκε στάση «σιγής ιχθύος» για το ζήτημα. Αν και η εστίαση χαρακτηρίστηκε το «κακό παιδί» της πανδημίας, ο κ. Φιλοκώστας κάνει λόγο για «δικαίωση» των καταστηματαρχών, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ 7.500 επιχειρήσεις του χώρου παρέμεναν κλειστές.

«Δεν φταίει η εστίαση και έχει αποδειχθεί ότι δεν φταίει. Θα μπορούσε να λειτουργεί με περιοριστικούς όρους, με υγειονομικά πρωτόκολλα, έστω με το 50% των τραπεζιών μας “μέσα-έξω” για να είναι και ασφαλής ο κόσμος, αλλά και “ζωντανά” τα καταστήματά μας. Το φωνάξαμε: “Αφήστε μας να δουλέψουμε”», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι ο πολύμηνος εγκλεισμός σε συνδυασμό με τα κλειστά ή take away μαγαζιά, οδήγησε σε εικόνες συνωστισμού για take away ποτά, ανοιχτούς χώρους, πεζοδρόμους, αλλά και σπίτια.

«Αν εξαιρέσεις κάποιους συναδέλφους που δίνουν δικαιώματα και λειτουργούν παράνομα την επιχείρησή τους, όλοι οι άλλοι υπακούμε τους νόμους του κράτους. Δεν γίνεται να στιγματίζεται όλη η εστίαση για πέντε, δέκα και είκοσι άτομα», τόνισε ο κ. Φιλοκώστας, σημειώνοντας επίσης: «Οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα μαγαζιά σε σχέση με τις εικόνες στη Νέα Παραλία είναι μέρα με τη… νύχτα».

Αναφερόμενος στον ελεγκτικό μηχανισμό, ο πρόεδρος της Ένωσης επαίνεσε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας -τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη-, τονίζοντας ότι γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει βοηθήσει τους εστιάτορες, φέρνοντας ως μέτρο σύγκρισης άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Μπορεί ναι μεν στην Πορτογαλία, στην Ουγγαρία ή στην Κύπρο να υπάρχει λιγότερη οικονομική βοήθεια στην εστίαση σε σχέση με την Ελλάδα, όμως κι εμείς για να ανοίξουμε και να έχουμε μία μεγάλη “ομπρέλα” ασφαλείας, θα χρειαστεί να παραχθεί μεγαλύτερη βοήθεια από το κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά.