θεσσαλονίκη-έρημο-το-κέντρο-μετά-το-κλ-685040
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.11.2020 | 15:12

Θεσσαλονίκη: Έρημο το κέντρο μετά το κλείσιμο των σχολείων (φωτο)

Μουντό και αφιλόξενο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το κέντρο της Θεσσαλονίκης σήμερα, η εικόνα του οποίου δεν θυμίζει σε τίποτα τη ζωντάνια και την κίνηση των προηγούμενων ετών.

Πρώτη μέρα της εφαρμογής του κλεισίματος των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, και η Θεσσαλονίκη φαίνεται πιο άδεια από ποτέ. Ενώ συνήθως όταν είναι κλειστά τα σχολεία λόγω κάποιας αργίας, το κέντρο κατακλύζεται από μαθητές που βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα και να διασκεδάσουν με την παρέα τους, στην προκειμένη περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Είναι μεσημέρι Δευτέρας και στην πλατεία Αριστοτέλους πιο πολλά δείχνουν να είναι τα περιστέρια παρά οι άνθρωποι. Και σε αυτούς τους λίγους ανθρώπους έχουν εμφιλοχωρήσει ο φόβος και η ανασφάλεια.

Τηρούν τις αποστάσεις, φορούν όλοι μάσκα και απολυμαίνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου βρίσκεται ένα περιπολικό με αστυνομικούς, οι οποίοι δεν πραγματοποιούν μεν ελέγχους, ωστόσο παρακολουθούν την κίνηση και έχουν το νου τους για οτιδήποτε προκύψει.

Στην οδό Τσιμισκή είναι ακόμα πιο μειωμένη η κίνηση, αφού ο κύριος λόγος να τη διασχίσει κανείς, είναι αν θέλει να αγοράσει ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά κλπ ή να ρίξει μια ματιά στις λαμπερές βιτρίνες.

Τώρα που όλα τα καταστήματα είναι κλειστά, με κατεβασμένα ρολά και λουκέτα, η ατμόσφαιρα μοιάζει μάλλον μελαγχολική.

Σε κάποιες βιτρίνες υπάρχουν ακόμα οι ταμπέλες των εκπτώσεων του Νοεμβρίου, ενώ μια μικρή μερίδα αυτών είναι στολισμένες χριστουγεννιάτικα.

Βέβαια εάν ήταν διαφορετικές οι συνθήκες, οι περισσότερες βιτρίνες θα είχαν γιορτινό στολισμό. Σε δύο εβδομάδες ακριβώς μπαίνουμε στον Δεκέμβρη και το μόνο που δείχνει ότι πλησιάζουμε στη γιορτινή περίοδο είναι ο καιρός που σήμερα είναι πιο δροσερός.

Αύριο γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου και σε οποιαδήποτε περίπτωση, αυτός ο εορτασμός θα είναι πρωτόγνωρος και εντελώς διαφορετικός.

πηγή: thesstoday.gr