θεσσαλονίκη-εντοπίστηκαν-297-κιλά-κοκαΐ-1031873
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.06.2022 | 16:15

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν 297 κιλά κοκαΐνη σε κοντέινερ – Ποιοι είναι οι τέσσερις Βρετανοί «Εσκομπάρ» (φωτο)

Περισσότερα από 290 κιλά κοκαΐνη εντόπισαν χθες τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που έγινε για την αποδόμηση διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών.

Η κοκαΐνη βάρους 297 κιλών ήταν κρυμμένη σε κοντέινερ με μπανάνες το οποίο έφθασε στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις Άγγλοι, ενώ η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, και αυτό γιατί η υπόθεση συνδέεται με το φορτίο κοκαΐνης βάρους 654 κιλών που εντοπίστηκε τέλη Απριλίου του 2022 από τις ιταλικές αρχές σε πλοίο στην Καλαβρία και είχε προορισμό τη συμπρωτεύουσα.

Η αξία των ναρκωτικών που εντοπίστηκαν εκτιμάται από 10 έως 14 εκατ. ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, έφθασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε κοντέινερ. Στη συνέχεια, τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν σε σπίτι στην περιοχή Σχολάρι, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου τελικά κατασχέθηκαν, ενώ παράλληλα έγιναν οι τέσσερις συλλήψεις.

Η επιχείρηση αυτή καθώς και οι τέσσερις συλληφθέντες, οι οποίοι είναι Άγγλοι, έχουν σχέση με το παραπάνω φορτίο και μάλιστα αναμένεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες και για την παραπάνω ποσότητα-μαμούθ που εντοπίστηκε στην Ιταλία. Πρόκειται ουσιαστικά για πλοκάμι του ίδιου διεθνούς κυκλώματος το οποίο δρα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

«Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα κυκλώματα του κόσμου που έχει ως αφετηρία την Κολομβία και δραστηριοποιείται σε διάφορα μέρη του πλανήτη» ανέφεραν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της Ιταλίας, η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε ένα κοντέινερ με μπανάνες το οποίο αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου φορτίου με 50 κοντέινερ που είχε παραγγείλει εισαγωγική εταιρεία με δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση

«Καθοριστικό πλήγμα στα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών που δρουν σε διεθνές επίπεδο, επετεύχθη στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία κατασχέθηκε κοκαΐνης βάρους 300 κιλών περίπου και συνελήφθησαν τέσσερα (4) μέλη εγκληματικής οργάνωσης – διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, δύο (2) εκ των οποίων αποτελούν ηγετικά στελέχη.

Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, παράβαση του νόμου περί όπλων και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα διυπηρεσιακής συνεργασίας αστυνομικών του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του γραφείου D . E . A . Αθηνών, της Guardia di Finanza Reggio Calabria – Group of Gioia Tauro, της Κεντρικής Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Ιταλίας, της Υπηρεσίας Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Κεντρικής Διεύθυνσης της Εγκληματολογικής Αστυνομίας Ιταλίας, του Τμήματος Άμεσης Επέμβασης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, του Α΄ Τελωνείου Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων Θεσσαλονίκης/Τ.Π.Κ.Ε.

Προηγήθηκε μεθοδική και ενδελεχής έρευνα κατά την οποία προέκυψε ότι το εν λόγω κύκλωμα δραστηριοποιείται στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, τις οποίες εισάγει στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και στην Αυστραλία από λιμάνια χωρών της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.

Πιο αναλυτικά, τα παραπάνω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθησαν χθες (9 Ιουνίου 2022) σε περιοχή του Δήμου Θέρμης, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία απετράπη η διακίνηση της κοκαΐνης, που είχε εισαχθεί στον λιμένα της Θεσσαλονίκης συγκεκαλυμμένα σε εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε νόμιμο φορτίο με μπανάνες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους συλληφθέντες, σε Ι.Χ. Φορτηγό τύπου βαν, σε όχημα, σε πολυτελή μονοκατοικία που είχαν μισθώσει, καθώς και σε οικία που διέμεναν στην Αττική, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

297 κιλά και 257 γραμμάρια κοκαΐνης, χωρισμένα σε 260 δέματα,

πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 9 φυσίγγια,

κουτί που περιείχε 41 φυσίγγια,

2 φορητοί ασύρματοι,

2 συσκευές παρεμβολής σήματος,

2 ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού θέσης,

1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,

γάντια εργασίας, μονωτικές ταινίες, μεταλλικός χαρτοκόπτης και

11 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους καθώς και 3 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν 297 κιλά κοκαΐνη σε κοντέινερ με μπανάνες – Η σύνδεση με το φορτίο στην Ιταλία-2

Από την ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης και από τις κατασχεθείσες ποσότητες, εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζε το κύκλωμα ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ένα από τα συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στην προσπάθειά του να διαφύγει, αποπειράθηκε να αποσπάσει τον οπλισμό αστυνομικού, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και πέμπτου μέλους του κυκλώματος, το οποίο αναζητείται.

Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται και σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε κοκαΐνη συνολικού βάρους 654,3 κιλών, που περιέχονταν σε 23 κιβώτια με μπανάνες, και το οποίο εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές την 11-04-2022 σε λιμάνι της Ιταλίας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές».

Ποιοι είναι οι τέσσερις διακινητές 

Πρόκειται για άτομα που συμμετέχουν σε διεθνή καρτέλ και ο εγκέφαλος του κυκλώματος διακινεί το 10% της κοκαΐνης παγκοσμίως.

Η αφορμή για να αρχίζει να ξετυλίγεται η υπόθεση έγινε στις 11 Απριλίου όταν οι ιταλικές αρχές πιάνουν σε λιμάνι της Καλαβρία ένα μεγάλο φορτίο 654 κιλών κοκαΐνης. Το φορτίο ήταν επιμελώς κρυμμένο μέσα σε μπανάνες ενώ φέρεται ότι είχε τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Από εκείνη την στιγμή οι Ιταλικές διωκτικές αρχές αρχίζουν να βρίσκονται στα ίχνη ενός από τα πιο δραστήρια κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης σε παγκόσμιο επίπεδο ώσπου το απόγευμα της Πέμπτης 9 Μαΐου αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Διώξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μαζί με αξιωματικούς της αμερικανικής DEA, της Guardia di Finanza Reggio Calabria και άλλων Ιταλικών και ελληνικών αστυνομικών υπηρεσιών, έχοντας στη διάθεση τους τη σωστή πληροφορία και μια σειρά ακλόνητων στοιχείων, έχουν στήσει καρτέρι και τελικά πιάνουν σε πολυτελή μονοκατοικία που νοίκιαζαν έναντι 2.000 ευρώ το μήνα στο Κάτω Σχολάρι, τέσσερα μέλη του κυκλώματος, ενώ βρίσκουν και τα 300 κιλά κοκαΐνης που είχε περάσει έμφορτα μαζί με μπανάνες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ένας 41χρονος ο εγκέφαλος του κυκλώματος

Η πολυεθνική αστυνομική ομάδα κρούσης συνέλαβε τέσσερα άτομα ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών που είναι Βρετανοί υπήκοοι και κρίκοι μιας αλυσίδας που δρα υπό τις εντολές ενός 41χρονου επίσης Άγγλου που σύμφωνα με τις ελληνικές και ξένες αστυνομικές αρχές είναι ο εγκέφαλος του μεγάλου κυκλώματος παγκόσμιας διακίνησης κοκαΐνης.

Να σημειωθεί ότι ο 38χρονος που έχει συλληφθεί είναι αδερφός του 41χρονου εγκεφάλου που αναζητείται, με τις αρχές να μην γνωρίζουν μέχρι στιγμής σε ποια χώρα μπορεί να βρίσκεται.

Διακινεί το 10% της κοκαΐνης σε παγκόσμιο επίπεδο

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο 41χρονος που αναζητείται είναι ιδιαίτερα δικτυωμένος με τα καρτέλ της Κολομβίας και διακινεί μέσα από το κύκλωμα του το 10% της κοκαΐνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αστυνομία θεωρεί ότι ο 41χρονος αξιοποιεί τις στενές διασυνδέσεις που διατηρεί με τα καρτέλ της κοκαΐνης και προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες, ενώ φροντίζει να έχει στενές σχέσεις με διάφορους συνδέσμους σε χώρες παραγωγής μπανάνας όπως το Εκουαδόρ προκειμένου μέσω αυτών να φορτώνει την κοκαΐνη κρυμμένη πάντα σε παλέτες με τις μπανάνες.

Τον τελευταίο καιρό η ομάδα του 41χρονου ζούσε στην Αθήνα σε βίλα στην περιοχή της Βάρης κάνοντας πολυτελή ζωή και ξοδεύοντας πολλά χρήματα.

Πριν την άφιξη στην Αθήνα η ομάδα φέρεται να ζούσε στην Ολλανδία ενώ, όπως αναφέρεται, συχνά άλλαζε χώρα διαμονής για να μην γίνεται αντιληπτή η δράση τους από τις διωκτικές αρχές.

Ένας εκ των συλληφθέντων, ο 45χρονος που κατά την σύλληψη του όρμησε σε αστυνομικό προκειμένου να του αποσπάσει το όπλο του, θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός και επικίνδυνος κακοποιός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να αναζητείται από τις βρετανικές αρχές για ανθρωποκτονία.

Στα δικαστήρια οι συλληφθέντες

Στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν οι τέσσερις Βρετανοί που συνελήφθησαν χθες σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση κατηγορούμενοι για εμπλοκή σε διεθνές κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών.

Στους συλληφθέντες ασκήθηκε από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους 300 κιλά κοκαΐνης. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τέσσερις Βρετανούς 38, 48, 45 και 52 ετών.

Συγκεκριμένα κατηγορούνται για: Διακίνηση ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα, συγκρότηση-ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (κακουργήματα) βία κατά υπαλλήλων και για παράνομη κατοχή όπλου (πλημμελήματα) , κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φορτίο με την κοκαΐνη, η αξία των οποίων εκτιμάται από 10 έως 14 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε από την Κολομβία, φτάνοντας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε κοντέινερ με μπανάνες.

Στη συνέχεια παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην 4η ανακρίτρια.

Οσα υποστήριξε ο συνήγορος των τεσσάρων Βρετανών, Κώστας Τσάκος:

Δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες αποτελούν ηγετικά στελέχη του κυκλώματος. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για Άγγλους, μέλη διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών. Οι ίδιοι φαίνεται να διέμεναν τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.

Θεοδωρικάκος: «Συνεχίζουμε δυναμικά με πράξεις για την ασφάλεια των πολιτών»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σχετικά με τις δύο μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προέβη σε αναρτήσεις στα social media, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι αστυνομικοί. Πρόκειται για την κατάσχεση 300 κιλών κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη και τη σύλληψη μέλους κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας.

Χαρακτηριστικά έγραψε: «Δύο σπουδαίες επιτυχίες της ΕΛΑΣ: Σύλληψη 43χρονου για κατοχή 2,5 εκατ. αρχείων πορνογραφικού υλικού και κατάσχεση 300 κιλών κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε δυναμικά με πράξεις για την ασφάλεια των πολιτών».

Πληροφορίες voria.gr, grtimes.gr