θεσσαλονίκη-διαμαρτυρία-μουσικών-το-899381
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.04.2021 | 13:12

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία μουσικών του δρόμου – «Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης»

Τη μη καταβολή των αποζημιώσεων και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους συναδέλφους τους καταγγέλλουν αυτή τη στιγμή μουσικοί του δρόμου που πραγματοποιούν διαμαρτυρία στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως οι μουσικοί του δρόμου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.

Τραγουδώντας και παίζοντας μουσική ζητούν να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για επιβολή προστίμων την ώρα που πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Μάλιστα τονίζουν πως ο λόγος για τον οποίο δεν πήραν το βοήθημα πρόκειται για εμπαιγμό, καθώς όπως τους είπαν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τον ΕΦΚΑ, την ώρα που κανένας μουσικός του δρόμου δεν μπορεί να βγάλει ένσημα από αυτό. «Είμαστε εδώ να διαμαρτυρηθούμε για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων Γενάρη, Φλεβάρη, τον αποκλεισμό μας ουσιαστικά και για την επιβολή προστίμων. Οι μουσικοί του δρόμου ενταχθήκαμε κανονικά τον Σεπτέμβρη στο μητρώο καλλιτεχνών, μαζί με όλους τους άλλους καλλιτέχνες, σε ειδική κατηγορία.

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν δύσκολοι για όλους τους συναδέλφους. Από Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη πήραμε κι εμείς αυτά τα λεφτά, όχι πολλά, τις αποζημιώσεις.

Τον Γενάρη, Φλεβάρη που έρχεται η στιγμή και καταβάλλονται σε όλους τους άλλους συναδέλφους, εμείς διαπιστώνουμε ότι πολλοί από τους μουσικούς του δρόμου δεν έχουν πάρει. Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο, καμία προειδοποίηση», αναφέρει η Νίκη Δημητριάδη, μουσικός του δρόμου.

Μάλιστα όπως αναφέρει, ενημέρωσαν το υπουργείο και κάποιοι πήραν την απάντηση ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στον ΕΦΚΑ. «Είναι εμπαιγμός, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πάρεις ένσημα παίζοντας μουσική στο δρόμο. Φτάνουν στο σημείο να μας λένε ότι έχουμε δηλώσει ψευδώς τέσσερα χρόνια προϋπηρεσία μουσική στο δρόμο επειδή δεν έχουμε ένσημα. Είναι θέμα επιβίωσης για πάρα πολλούς από μας. Πάρα πολλοί μουσικοί του δρόμου βασίζονται σε αυτό για να ζήσουν».

Και συμπληρώνει: «Μπορεί να βγει όποιος θέλει να παίξει. Μπορεί ένας σπουδαστής μουσικής να βγει για να δει την αντίδραση με το κοινό, μπορεί να βγουν κάποιοι που μαστίζονται από την ανεργία. Και μέσα σε αυτή την κατάσταση βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα πρόστιμα, μέχρι και προσαγωγές όπως στο Περιστέρι στην Αθήνα».

Στη διαμαρτυρία βρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία τάχθηκε στο πλευρό των καλλιτεχνών του δρόμου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Εντελώς άδικα και αδικαιολόγητα η κυβέρνηση εξαιρεί από το πενιχρό επίδομα – βοήθημα τους μουσικούς του δρόμου. Για την κυρία Μενδώνη οι μουσικοί του δρόμου μπορεί να είναι αόρατοι αλλά για μας, για την πόλη μας είναι ο παλμός και στεκόμαστε στο πλευρό τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

πηγή: thesstoday.gr