θεσσαλονίκη-χαριστική-βολή-το-δεύτε-685040
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.11.2020 | 10:23

Θεσσαλονίκη: Χαριστική… βολή το δεύτερο lockdown για χιλιάδες εργαζόμενους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για άλλη μία φορά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μετά την εφαρμογή του δεύτερου lockdown στη πόλη, με τα αυστηρότερα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Η ανεργία έχει εκτιναχθεί ήδη, σε μεγαλύτερα επίπεδα από το πρώτο lockdown, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη, και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς τα «λουκέτα» που θα υπάρχουν έως το τέλος του έτους, θα είναι δραματικά πολλά παραπάνω.

«Οι μικρές επιχειρήσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν σε ένα δεύτερο lockdown, αναλόγως βέβαια και πόσο θα διαρκέσει. Είναι σίγουρο πως θα βρεθούν πολλοί άνθρωποι στον δρόμο, ήδη έχουν γίνει μαζικές απολύσεις» αναφέρει ο κ. Κυπριανίδης στο Thesstoday.gr.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, υπολογίζονταν περίπου 100.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους, «χωρίς να έχουμε καν το δεδομένο πως θα υπάρχει δεύτερο lockdown», τονίζει ο ίδιος.

Το κλίμα που επικρατεί από την μεριά των εργαζομένων είναι έντονα ανησυχητικό, καθώς μέχρι και αυτοί που εργάζονται αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουν αν θα «έχουν την δουλειά τους αύριο, εκτός από αυτούς που βρίσκονται σε μεγάλες επιχειρήσεις.

«Η Θεσσαλονίκη έμεινε ανοχύρωτη στον κορωνοϊό, και έτσι φτάσαμε σε αυτό το σημείο», αναφέρει ο κ. Κυπριανίδης», και στη συνέχεια προσθέτει πως «μπαίνοντας σε μία καραντίνα, με τους εργαζομένους να επιδοτούνται από το κράτος με 500 ευρώ, λογικό είναι ότι ο προϋπολογισμός τους, για ακόμη μία φορά πέφτει.

Περάσαμε ήδη μία τέτοια περίοδο, με τη διαφορά βέβαια πως τώρα είναι χειμώνας, άρα οι δυσκολίες και οι καθημερινές ανάγκες, εκ των πραγμάτων, είναι περισσότερες».

«Μη παραγωγικοί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι»

Όσον αφορά την τηλεργασία, οι εργαζόμενοι είναι αβέβαιοι αν θα υπάρχει ακόμα η δουλειά τους, όταν γυρίσουν στον επαγγελματικό τους χώρο. «Σαφώς υπάρχει η εκμετάλλευση στο ωράριο και την αμοιβή αυτό το διάστημα» λέει ο κ. Κυπριανίδης.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία των ίδιων, αφού δουλεύοντας από το σπίτι, νιώθουν πως δεν είναι παραγωγικοί και δεν εξελίσσονται στη δουλειά τους, κάτι το οποίο διαταράσσει την κοινωνική τους ζωή.

«Είναι διαφορετικό το να εργάζεσαι από το σπίτι, όταν είσαι συνηθισμένος να υπάρχει ένας χώρος εργασίας. Οι εργαζόμενοι νιώθουν πως μένουν στάσιμοι και δεν υπάρχει επαγγελματική εξέλιξη».

«Θα συνεχιστούν οι εκφοβισμοί των εργοδοτών»

Στο πρώτο lockdown υπήρχαν καταγγελίες για εκφοβισμό από την πλευρά των εργοδοτών στους εργαζομένους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΘ. «Ακόμη και για τα 800 ευρώ, εργάζονταν κανονικά και με υπερωρίες αλλά πληρώνονταν από το κράτος, υπήρχαν πολλά τέτοια φαινόμενα.

Συνεχίζει να υπάρχει το γεγονός, της «μη υποχρέωσης» του εργοδότη να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ τα ωράρια των εργαζομένων, οπότε συνεχίζεται ο εκφοβισμός ελεύθερα.

Θεωρώ πως θα υπάρξουν και πάλι ανάλογα περιστατικά, αφού δεν αντιμετωπίστηκαν την πρώτη φορά. Όταν κάποιος κάνει κάτι και περνάει, είναι σίγουρο πως θα το επαναλάβει.

Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους και ο καθένας έχει την ευθύνη του, το θέμα είναι να είμαστε άνθρωποι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον» καταλήγει ο κ. Κυπριανίδης.

πηγή: thesstoday.gr