θεσσαλονίκη-από-το-ελλάδα-έχεις-ταλέ-1055677
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.08.2022 | 11:20

Θεσσαλονίκη: Από το «Ελλάδα έχεις ταλέντο» στη μουσική του δρόμου

Σε «λυρική σκηνή» μετατρέπει κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ένας νεαρός βιολιστής και μουσικός του δρόμου.

Μπορεί να τον συναντήσετε στην πλατεία Αριστοτέλους ή στον Λευκό Πύργο να παίζει από κλασικά κομμάτια μέχρι σύγχρονα, πάντα όμως με την ίδια μεταδοτική ενέργεια. Αν σας θυμίσει κάτι δεν θα κάνετε λάθος. Γιατί ο νεαρός αυτός μουσικός του δρόμου, πριν από πέντε χρόνια αποσπούσε δυνατό χειροκρότημα από το κοινό και την κριτική επιτροπή του Ελλάδα έχεις ταλέντο, καταφέρνοντας μάλιστα να διακριθεί και να φτάσει μια ανάσα πριν από τον τελικό.

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Κιουρτζιάδη που φέτος στα 25 του χρόνια κλείνει 20 χρόνια ενασχόλησης με τη μεγάλη του αγάπη, το βιολί και δεν διστάζει να δείξει το ταλέντο του είτε πρόκειται να κριθεί στην τηλεόραση μπροστά στα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών, είτε στο δρόμο από τους περαστικούς. «Για το χειροκρότημα τα κάνουμε όλα», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ThessToday.gr για την εμπειρία που αποκόμισε ως 20χρονος μουσικός από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος βρέθηκε το 2017 στη σκηνή του talent show, ανάμεσα σε κάμερες, κοινό και διασημότητες, ο ίδιος αναφέρει πως αυτά που τον ώθησαν ήταν κυρίως η περιέργεια και η ανάγκη να μοιραστεί την τέχνη του. «Ήθελα να πάω παρά το άγχος. Με τις κάμερες δεν ήμουν καθόλου εξοικειωμένος οπότε μου ήταν πολύ δύσκολο. Δεν είχα ποτέ την ανάγκη όμως να βγω στην τηλεόραση. Δεν είναι εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη ζωή μου ως κάτι το μοναδικό. Απλά ήταν μια σκέψη που αν δεν την έκανα πραγματικότητα, μάλλον θα με βασάνιζε ακόμη στο μυαλό μου. Οι τρεις κριτές ήταν πολύ θετικοί, πολύ πρόσχαροι. Το ίδιο και ο παρουσιαστής, ο Γιώργος Λιανός».

Η κριτική επιτροπή που τότε απαρτίζονταν από τον Σάκη Τανιμανίδη, τη Μαρία Μπακοδήμου και τον Γιώργο Καπουτζίδη εντυπωσιάστηκε από την οντισιόν του και τον πέρασε στην επόμενη φάση με τρία ναι. Ο κριτής που θαύμαζε περισσότερο μάλιστα, ο Γιώργος Καπουτζίδης, δίστασε για λίγο να του δώσει το πολυπόθητο ναι, παρά τα θετικά λόγια που του είπε κατά τη διάρκεια της κριτικής του.

Οι εμφανίσεις του στην εκπομπή συνέχιζαν να λαμβάνουν διθυραμβικές κριτικές και ο Αλέξανδρος έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς. Από εκείνες τις ημέρες σήμερα κρατά τη θετική εμπειρία, τα συναισθήματα αλλά και τα άτομα που γνώρισε -ανάμεσά τους και διάσημοι μουσικοί όπως ο Πάνος Μουζουράκης– με τους οποίους μίλησε και πίσω από τις κάμερες και του έδωσαν συμβουλές που έχει στο μυαλό του μέχρι τώρα.

Παρόλα αυτά ο ίδιος αναφέρει πως η τηλεόραση έχει μια υπερβολή που δεν του ταιριάζει. «Ήταν διαφορετικό απ’ ό,τι το είχα στο μυαλό μου. Υπάρχει έλλειψη αλήθειας στην τηλεόραση κι αυτό είναι που με στεναχωρεί. Γνώρισα όμως πολύ καλούς ανθρώπους».

Αυτή ακριβώς την αλήθεια βρήκε στη μουσική του δρόμου, από το καλοκαίρι του 2020 που βγήκε πρώτη φορά να παίξει. «Η μουσική στον δρόμο σού δίνει εμπειρίες που δεν τις περιμένεις. Η λέξη κλειδί είναι η αλήθεια. Δηλαδή όποιος σταματάει για να σε ακούσει το κάνει γιατί κάτι τον άγγιξε. Είναι πολύ αληθινό αυτό που δίνουμε. Ο ακροατής το αντιλαμβάνεται. Πλέον μεγάλωσα και μπορώ να παίξω στον δρόμο. Πιο πριν ίσως να μην είχα το δικαίωμα γιατί δε μπορούσα να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι αυτό το πράγμα. Δεν το βλέπω σαν πτώση, το ότι δηλαδή έπαιζα στην τηλεόραση και πλέον παίζω στο δρόμο. Το βλέπω σαν άνοδο. Ειδάλλως δεν θα το έκανα».

Μιλώντας για την κριτική που δέχεται από περαστικούς, ο νεαρός βιολιστής σημειώνει πως τα περισσότερα σχόλια είναι ενθαρρυντικά. «Ένας κύριος τις προάλλες μας είπε “ομορφαίνετε την πόλη“. Κατανοώ ότι οι περισσότεροι όταν περπατούν στο κέντρο πηγαίνουν για δουλειά, φεύγουν από τη δουλειά ή πηγαίνουν για ψώνια. Το δίλεπτο που θα κάτσουν να με ακούσουν και θα σχηματίσουν χαμόγελο στο πρόσωπό τους, είναι αυτό που μου δίνει την ενέργεια να βγω και την επόμενη μέρα».

Η ενασχόληση με τη μουσική είναι μάλιστα «οικογενειακή επιχείρηση» καθώς ο Αλέξανδρος συχνά βγαίνει στο δρόμο μαζί με τον πατέρα του, Γιώργο Κιουρτζιάδη και τον αδελφό του, Δημήτρη με το σχήμα Q Violins. Εκτός από τη μουσική του δρόμου ο ίδιος παίζει σε λάιβ με την οικογένειά του, συνθέτει μουσική και συνεργάζεται με άλλες μπάντες. Σήμερα όπως σημειώνει δεν βλέπει το βίντεο της οντισιόν του, ωστόσο δεν αποκλείει την πιθανότητα να ξαναπήγαινε σε εκπομπή όπως το Ελλάδα έχεις ταλέντο, όχι όμως σύντομα. Το ζήτημα αφορά την καλλιτεχνική έκφραση και έκθεση όπως επισημαίνει.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι συμβουλή θα έδινε σε κάποιον που θέλει να συμμετέχει σε talent show και αντίστοιχα τι θα συμβούλευε κάποιον που θέλει να γίνει μουσικός του δρόμου, η απάντησή του είναι μία. «Πολλά παιδιά, είτε είναι μουσικοί, είτε ζωγράφοι, είτε ποιητές, είναι μεγάλα ταλέντα αλλά η τέχνη τους μένει στο δωμάτιό τους. Αυτό που θα τους συμβούλευα είναι να μην αλλάξουν τίποτα από αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Όταν νιώσουν πίστη να βγουν και να δείξουν τι πραγματικά είναι. Να βρουν το θάρρος και να δείξουν το ταλέντο τους στον κόσμο».

Πηγή: thesstoday.gr