θάνατος-βρέφους-11-μηνών-στο-σκαμνί-ο-322779
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.03.2019 | 12:19

Θάνατος βρέφους 11 μηνών- Στο «σκαμνί» ο γιατρός

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να καθίσει ο γιατρός ο οποίος τον Ιούνιο του 2017 καταδικάστηκε – σε πρώτο βαθμό – σε φυλάκιση 4 ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος του άτυχου μωρού.

Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2012, μετά την πρώτη προγραμματισμένη επέμβαση βουβωνοκήλης στην οποία είχε υποβληθεί το αδικοχαμένο αγοράκι, παρουσιάστηκαν σημαντικές επιπλοκές: Το 11μηνο βρέφος αντιμετώπιζε φρικτούς πόνους και είχε έντονο πρήξιμο, γεγονός που ανησύχησε τους γονείς του.

Στις 3 Νοεμβρίου το μωρό υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση, χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας του να βελτιωθεί. Λίγες ώρες μετά, το μωρό εισήχθη ξανά στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε τρίτη επέμβαση: Σ’ αυτήν το παιδάκι υπέστη καρδιακή ανακοπή και λίγες ώρες μετά ξεψύχησε…

Στις 7 Ιουνίου του 2017 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου έκρινε ένοχο τον γιατρό για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου για την εν λόγω πράξη.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, ο εισαγγελέας είχε προτείνει τότε να χορηγηθεί ελαφρυντικό στον γιατρό. Υπενθυμίζεται ότι η υπεράσπιση του παιδοχειρουργού ζήτησε από το δικαστήριο να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Εντούτοις, η Έδρα δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, καταδικάζοντάς τον σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, με τριετή αναστολή. Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθεί στον γιατρό φυλάκιση 3 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, στις 31 Οκτωβρίου του 2012, ο κατηγορούμενος, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία προέβη στο 11μηνο βρέφος, για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, δε φρόντισε «να συρραφτεί στεγανά το στόμιο του κηλικού σάκου, με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό των αιμοφόρων αγγείων του εγκολεασθέντος και περισφιχθέντος τμήματος του λεπτού εντέρου εντός του κηλικού σάκου».

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, στις 3 Νοεμβρίου ο κατηγορούμενος προέβη σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση στο μωράκι λόγω υποτροπής της βουβωνοκήλης. Κατά τη δεύτερη επέμβαση, διαπιστώθηκε «ρήξη των ραμμάτων και είσοδος τμήματος του λεπτού εντέρου στον κηλικό σάκο έως το όσχεο», με τον γιατρό να προχωρά σε «τελικοτελική αναστόμωση του λεπτού εντέρου επί μη υγιούς ιστού, δηλαδή επί σηπτικού εδάφους».

Σύμφωνα με το δικαστήριο, εξάλλου, ο παιδοχειρουργός δε φρόντισε να νοσηλευτεί το βρέφος στη ΜΕΘ Παίδων, ιδίως αμέσως μετά τη δεύτερη επέμβαση, όπου διαπιστώθηκε «ρήξη-διάτρηση του εντέρου και ισχαιμία αυτού, αλλά και εκ του λόγου ότι το βρέφος, μετά την πρώτη χειρουργική επέμβαση, εμφάνισε υψηλό πυρετό, εμετούς, 19.000 λευκά αιμοσφαίρια από 14.000 προεγχειρητικά, τα οποία, στη συνέχεια, έπεσαν στα 3.200, μετεωρισμό κοιλίας και διόγκωση του οσχέου, που καταδείκνυαν ότι το βρέφος οδηγείτο σε σήψη, ώστε να αναζωογονηθούν τα ζωτικά του όργανα και να αποφευχθεί πιθανή λοίμωξή του από ανθεκτικά μικρόβια».

Σύμφωνα με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, «αποτέλεσμα των ως άνω ενεργειών και παραλείψεών του ήταν να προκληθεί στο βρέφος πολυοργανική ανεπάρκεια ένεκα οξείας περιτονίτιδας και νέκρωσης ευρέως τμήματος του λεπτού εντέρου, που αιτιακά οδήγησε στο θάνατό του την 5η/11/2012, παρά το γεγονός ότι την 4η/11/2012 υποβλήθηκε και σε τρίτη, ατελέσφορη, χειρουργική επέμβαση».