θάνατος-βαλυράκη-πραγματογνώμονας-δ-870538
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.02.2021 | 08:47

Θάνατος Βαλυράκη -πραγματογνώμονας: Δεν χτυπήθηκε από την προπέλα

«Δεν είναι δυνατόν ο Σήφης Βαλυράκης να έχει χτυπηθεί από τη δική του προπέλα. Είναι αδύνατον για εμένα να τον έχει τραυματίσει η προπέλα του σκάφους του. Τεχνικά δεν γίνεται…». Τη βεβαιότητά του ότι ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης δεν υπέστη τα μοιραία για τη ζωή του χτυπήματα από την προπέλα του μικρού κόκκινου φουσκωτού του, με το οποίο είχε πάει για ψαροντούφεκο, εξέφρασε, μιλώντας στη Realnews, ο Αναστάσιος Δέδες, ειδικός δικαστικός πραγματογνώμων και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Βαλυράκη.

«Υπάρχει άλλο αίτιο που τον ανάγκασε να βρεθεί στη θάλασσα και αυτό δεν ήταν δυνατό να το αντιμετωπίσει. Ενα αναπάντεχο αίτιο. Βίαιο… Και δεν ξέρουμε ακόμα από τι είναι χτυπημένος, αν είναι από προπέλα ή αν είναι από τίποτε άλλο… Αλλά γι’ αυτό θα μας διαφωτίσει η έκθεση της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής κ. Σπηλιοπούλου», ανέφερε ο κ. Δέδες. Να σημειωθεί πως η οικογένεια Βαλυράκη, πριν από λίγες ημέρες, μέσω των συνηγόρων της, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Χαλκίδας. Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για ανθρωποκτονία με πρόθεση και πρόκληση ναυαγίου. Παράλληλα, ζητείται από τις εισαγγελικές Αρχές και το Λιμενικό, που έχει την ευθύνη της προανάκρισης, να προχωρήσουν στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής. Επιπλέον, ο κ. Δέδες τόνισε πως «η μόνη περίπτωση να έχει χτυπηθεί ο κ. Βαλυράκης από τη δική του προπέλα είναι να βρισκόταν στην πλώρη μπροστά και να έπεσε εκεί. Αλλά, να βρίσκεται στην πλώρη του εν κινήσει σκάφους και να πέσει και να περάσει το σκάφος από πάνω του, αυτό είναι αδύνατο. Τελείως αδύνατο». Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας θα συντάξει το πόρισμά του μόλις λάβει την έκθεση της καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χαράς Σπηλιοπούλου και ενός πραγματογνώμονα που έχει διοριστεί από την προανακριτική Αρχή.

ΥΠΟΠΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ

Με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τη σάρωση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, οι Αρχές ελπίζουν ότι θα «εγκλωβίσουν» το στίγμα των κινητών τηλεφώνων ατόμων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε ψαροκάικα τα οποία έπλεαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αγίας Τριάδας και του Πεζονησίου Ερέτριας στις 24 Ιανουαρίου. Ηδη αποκαλύφθηκε ότι δύο επαγγελματίες ψαράδες, που είχαν δηλώσει ότι εκείνη την ημέρα δεν είχαν εξέλθει από το λιμάνι της Ερέτριας, δεν έλεγαν την αλήθεια. Ενώ στις πρώτες τους καταθέσεις είχαν υποστηρίξει ότι βρίσκονταν στις οικίες τους, ερασιτεχνικό βίντεο από drone τούς είχε καταγράψει εκτός λιμένα, με αποτέλεσμα να δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις και να σχηματιστεί εναντίον τους δικογραφία για ψευδορκία. Σύμφωνα με το υλικό από κάμερα ασφαλείας καταστήματος, από τις 11:14 έως τις 11:33 το πρωί της Κυριακής 24 Ιανουαρίου, δύο τουλάχιστον αλιευτικά φαίνονται να αναχωρούν από το λιμάνι, ενώ το drone «έπιασε» άλλα δύο σκάφη να μη βρίσκονται στις θέσεις τους… «Βρέθηκα μπλεγμένος. Είχα βγει για λίγη ώρα έξω από το λιμάνι για να φορτώσω την μπαταρία του καϊκιού…», δικαιολογήθηκε ένας εκ των ιδιοκτητών, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη για ψευδορκία, καθώς στην πρώτη κατάθεσή του είχε αναφέρει πως βρικόταν στην οικία του. Αξιωματικοί του Λιμενικού έχουν λάβει περισσότερες από 50 καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, επαγγελματιών αλιέων και συγγενών τους για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σημαντικό εύρημα αποτελεί και η αξιοποίηση ηλεκτρονικών δεδομένων από δορυφόρους. Ηδη η πρώτη ψηφιακή αποτύπωση από δορυφόρο έδειξε πως τουλάχιστον δύο ψαροκάικα βρίσκονταν στο επίμαχο σημείο έξω από την Ερέτρια τη μοιραία εκείνη ημέρα. Παράλληλα, στελέχη του Λιμενικού δεν έχουν εστιάσει τις έρευνές τους αποκλειστικά και μόνο σε σκάφη από την Ερέτρια, αλλά εξετάζουν βίντεο και αξιοποιούν μαρτυρίες από τη Χαλκίδα έως το Αλιβέρι.