θα-σκοτώσει-ο-κορωνοϊός-την-αστρολογ-454419
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.05.2020 | 10:58

«Θα σκοτώσει ο κορωνοϊός την αστρολογία;» – Κανείς δεν προέβλεψε την επιδημία

Όλοι μας λίγο – πολύ στις αρχές του 2020 διαβάσαμε δειλά δειλά το ζώδιο μας για να προετοιμαστούμε για όσα… ενδέχεται να μας φέρει το νέο έτος, το οποίο κάθε φορά φέρνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Πόσοι από όσους διάβασαν τα ζώδια, εκτός από ταξίδια, λεφτά, σχέσεις και χωρισμούς αλήθεια διάβασαν πως το πρώτο μισό του έτους θα το περάσουν κλεισμένοι μέσα, με τη ζωή τους να απειλείται από έναν φονικό ιό;

Η απάντηση είναι μάλλον κανένας!

Με αυτό το θέμα ασχολούνται οι New York Times, οι οποίοι σε άρθρο τους με τίτλο «Θα σκοτώσει ο κοροναϊός την αστρολογία;» επιχειρούν να εξηγήσουν τι συνέβη, αλλά και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στους αστρολόγους.

Το 2020 θα ήταν… υπέροχη χρονιά με ευημερία

Όταν η αστρολόγος Σούζαν Μίλερ εμφανίστηκε τον Ιανουάριο στο CBS New York, και προέβλεψε ότι το 2020 θα ήταν μια «υπέροχη χρονιά με ευημερία» ο κόσμος την άκουσε. Μάλιστα, την παρακολούθησαν να λέει πως ο Αιγόκερως θα ήταν ο ευνοούμενος της χρονιάς και πως ο Καρκίνος ήταν το πιο πιθανό ζώδιο να παντρευτεί. Ο Ζυγός θα σκόραρε φέτος στα ακίνητα και ο Ταύρος θα περίμενε μια χρονιά γεμάτη διεθνή ταξίδια.

Αλλά μετά, ο κόσμος τρελάθηκε γιατί – πιθανότατα δεν χρειάζεται να το επισημάνουμε – τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς σύμφωνα με τα σχέδια των ζωδίων. «Θυμάμαι, πριν από έναν μήνα σκέφτηκα: Απέλυσε κανείς άραγε τον αστρολόγο του;» λέει η Ντίγια Μπαμπάρ, η οποία εγγράφηκε στην δωρεάν εφαρμογή της αστρολόγου Μίλερ πέρυσι.

Ως Τοξότης, περίμενε πως θα ήταν μια χρονιά γεμάτη κέρδη, σύμφωνα με όσα είχε προβλέψει η αστρολόγος για το ζώδιό της.

Χαμός στα Social Media

Φυσικά, οι χρήστες του YouTube και του Instagram έσπευσαν να γεμίσουν με παράπονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Μίλερ. «Σούζαν, είσαι πολύ καλή συγγραφέας αλλά ξέχασες τον κοροναϊό και τις απώλειες των θέσεων εργασίας» έγραψε κάποιος, με έναν άλλον να προσθέτει: «Γιατί δεν το πρόβλεψες Σούζαν; Ο κοροναϊός ήταν αρκετά μεγάλος για να μην τον δεις να έρχεται!».

Πολλοί αστρολόγοι και οι οπαδοί τους πιστεύουν πως τα καθημερινά γεγονότα επηρεάζονται από τις κινήσεις και τις θέσεις των πλανητών, των ουράνιων αντικειμένων και του ήλιου. Η επιστήμη, βέβαια, λέει, όχι.

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν πως η επίκληση της αστρολογίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «προκατάληψη επιβεβαίωσης» – την ανθρώπινη τάση να αναζητούμε, να ανακαλούμε και να δεχόμαστε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουμε.

Σύμφωνα με τους επικριτές, οι αστρολόγοι γράφουν τα ωροσκόπια με έναν τόσο ευρύ, γενικό τρόπο που ο καθένας θα μπορούσε να βρει κάτι που να ισχύει για την περίπτωσή του, ειδικά εάν το ψάχνουν πραγματικά. Αλλά μετά, ήρθε ο Μάρτιος του 2020 και μαζί του το ξημέρωμα μιας παγκόσμιας πανδημίας, το μέγεθος και η καθολικότητα της οποίας φαινόταν να έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την αστρολογία αλλά και με την ίδια την ιδέα πως κάθε ζώδιο θα μπορούσε να έχει την δική του μοίρα (στο κάτω- κάτω της γραφής, όλοι είμαστε αντιμέτωποι με μια κοινή απειλή και δεν χρειάζεται να πει κανείς πως οι περισσότεροι από εμάς – ανεξαρτήτως ζωδίου – περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι).

Κι’όμως ο κόσμος επιμένει να τα στηρίζει

Έτσι, θα περίμενε κανείς να έχουν τις αμφιβολίες τους. Ωστόσο, τα ζώδια φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Μέσα στην αναταραχή των ερωτήσεων που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή: Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Θα επιστρέψουν ποτέ τα πράγματα στο φυσιολογικό; Μπορούμε να εμπιστευτούμε τους υπεύθυνους; Την ίδια ώρα, αναδύονται ξανά και άλλα ερωτήματα που αφορούν περισσότερο τα άστρα: Είναι ανάδρομος ο Ερμής; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Κρόνος και ο Πλούτωνας ήταν σε συναστρία (όπως τον Ιανουάριο);

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η Λουτσίε Γκριν, αναλυτής πολιτιστικών τάσεων, οι ιστοσελίδες Dazed και Refinery29 ανέφεραν μια μεγάλη κίνηση στα θέματά τους που σχετίζονται με τα ζώδια.

Το Dazed Beauty σημείωσε αύξηση 22% στα θέματα που σχετίζονται με τα ζώδια αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Ένα άρθρο στο Refinery29 με τίτλο: «Η σούπερ ροζ πανσέληνος στον Ζυγό είναι καλά νέα για την σχέση σου» ήταν ένα από τα τοπ θέματα τον περασμένο μήνα.

Η Comscore, μια εταιρεία ανάλυσης μέσων, δείχνει ότι η επισκεψιμότητα σε μεγάλα sites αστρολογίας όπως τα Astro, CafeAstrology και ο ιστότοπος της Μίλερ, AstrologyZone, αυξήθηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

«Η αστρολογία για εμάς είναι μια κατηγορία με σταθερά υψηλή απόδοση σε όλες τις ιστοσελίδες μας» λέει η Έμμα Ρόζενμπλαμ, επικεφαλής αρχισυντάκτρια για την κατηγορία Τρόπος Ζωής στο Bustle Digital Group, που επιβλέπει το περιεχόμενο και την στρατηγική για τα Bustle, Elite Daily, Romper, NYLON και The Zoe Report. «Αντί των παραδοσιακών θρησκειών και της πνευματικότητας, νομίζω πως μερικοί άνθρωποι – ιδιαίτερα σε αυτή την στιγμή της αβεβαιότητας – βασίζονται περισσότερο στα ζώδια».

Κάποτε τα ζώδια ήταν εντελώς απολιτίκ: υπόσχονταν ταξίδια, αυξήσεις μισθών και φυσικά, ματιές όλο νόημα με την αδερφή – ψυχή στο καθημερινό δρομολόγιο για την δουλειά με τα μέσα μεταφοράς. Πολύ λίγα λέγονταν για την παγκόσμια οικονομία, την συστημική ανισότητα και άλλες δομές, που αναμφισβήτητα επηρεάζουν την μοίρα ενός ανθρώπου. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι προβλέψεις έχουν προχωρήσει σε μια πιο πολιτικά και οικονομικά συνειδητή κατεύθυνση. Ουσιαστικά, η αστρολογία «ξύπνησε».

Η Τσάνι Νίκολας, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα «είδος αστρολόγου κοινωνικής δικαιοσύνης», δημιούργησε ένα κοινό για τις στοχαστικές, κοινωνικά συνειδητές αστρολογικές της ενημερώσεις, οι οποίες συχνά αναφέρονται στην ψυχική υγεία, την ταυτότητα και την προοδευτική πολιτική.

Κάποιοι έπεσαν… λίγο πιο κοντά

Η Νίκολας είπε ότι ήξερε πως το 2020 θα ήταν δύσκολο, αλλά δεν ήταν μόνο τα άστρα που της είχαν δώσει αυτή την ένδειξη. «Είναι έτος εκλογών» είπε. «Και οι χρονιές των εκλογών είναι πάντα δύσκολα». Προσθέστε σε αυτό τις αυξανόμενες προειδοποιήσεις για μια επερχόμενη ύφεση, και τους δικούς της αστρολογικούς υπολογισμούς, και η Νίκολας ένιωσε σίγουρη για τις εικασίες της.

«Η αστρολογία πρέπει να υπηρετεί τον κόσμο προς το παρόν» είπε η Νίκολας. «Αυτή η πανδημία είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσαμε να προβλέψουμε, παρόλο που γνωρίζαμε ότι φέτος θα ήταν μια δύσκολη χρονιά. Αλλά το θέμα τώρα είναι, τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και μπρος. Τότε είναι που στρεφόμαστε ο ένας στον άλλον. Δεν κοιτάζουμε συνεχώς τους πλανήτες αναζητώντας λύση».