τεστ-myers-briggs-o-τύπος-προσωπικότητας-που-δυσκ-1035634
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.06.2022 | 10:46

Τεστ Myers-Briggs: O τύπος προσωπικότητας που δυσκολεύει τη ζωή σας

Το τεστ Myers-Briggs – που είναι και ένα από τα διασημότερα του κόσμου – έχει καταλήξει ότι υπάρχουν 16 τύποι προσωπικότητας.

Μάλιστα, ο INTJ είναι ο σπανιότερος, καθώς συναντάται μόνο στο 2% του πληθυσμού της Γης ενώ ο INTP είναι από τους πιο δύσκολους καθώς το άτομο σε αυτή την περίπτωση, δεν αποδέχεται τα συναισθήματά του, ούτε τα βιώνει, αλλά προσπαθεί να τα εκλογικεύσει και αυτό επιζημιώνει την ψυχική του υγεία.

H ταξινόμηση και η κατηγοριοποίηση σε διάφορους τύπους προσωπικότητας εξαρτάται από την εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια του ατόμου, αν λειτουργεί με τη λογική ή το ένστικτό του, με το μυαλό ή το συναίσθημα. Ο INTP τύπος προσωπικότητας είναι από τους πιο ύπουλους καθώς υπονομεύει το συναίσθημα και εκλογικεύει κάθε κατάσταση.

Τα άτομα που έχουν αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι εσωστρεφή, έχουν έντονη διαίσθηση και μπορούν να επιλύουν με τη λογική οποιοδήποτε πρόβλημα. Ωστόσο βάζουν λογική και στα συναισθήματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγνοούν ό,τι αισθάνονται.

Προσπαθούν να σκέφτονται θετικά συνέχεια, ενώ καταπιέζουν το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα που αναδύονται. Φυσικά, αυτά επιστρέφουν μεταγενέστερα σε χειρότερη μορφή, προκαλώντας πολλά προβλήματα στη ζωή τους, όπως και στην επικοινωνία τους με τους άλλους.

Ποιοι είναι όμως οι υπόλοιποι τύποι προσωπικότητας;

1. ISTJ

Αυτός ο τύπος θεωρείται, σοβαρός, ήσυχος και είναι πρακτικός, ρεαλιστής και δρα πάντα με υπευθυνότητα. Χρησιμοποιεί τη λογική στις αποφάσεις του και απολαμβάνει την οργάνωση σε όλους τους τομείς της ζωής του.

2. ISTP

Παρατηρεί αθόρυβα αλλά δρα αμέσως όταν εμφανιστεί ένα πρόβλημα. Αναλύει τα πάντα και δεν παραιτείται μέχρι να καταφέρει όλα όσα επιδιώκει.

3. ISFJ

Χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα και προσπαθεί όλα γύρω του να είναι σε αρμονία. Ενδιαφέρεται πολύ για τα συναισθήματα των άλλων, βάζοντας πίσω τις δικές του ανάγκε.

4. ISFP

Ευαίσθητος, φιλικός και ήσυχος. Είναι αφοσιωμένος στις αξίες του και αποφεύγει τις συγκρούσεις.

5. INFJ

Έχει ξεκάθαρο όραμα και συγκεκριμένους στόχους που θέλει πάντα να υλοποιεί. Είναι αποφασισμένος να πετύχει με οποιοδήποτε κόστος.

6. INFP

Είναι περίεργη φύση και προσπαθεί να καταλάβει τους άλλους γύρω του, βοηθώντας να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους. Αποδέχεται εύκολα πράγματα και προσαρμόζεται σχεδόν πάντα.

7. INTJ

Έχει υψηλούς στόχους και όταν δεσμευτεί να κάνει κάτι, θα το κάνει οπωσδήποτε καθώς δεν θέλει να απογοητεύει τους γύρω του, ούτε τον εαυτό του.

8. INTP

Ήσυχος, ευέλικτος και εύκολα προσαρμόσιμος σε διάφορες καταστάσεις. Εστιάζει στο να λύσει τα προβλήματα σε βάθος με λογική. Είναι δύσπιστος, επικριτικός και πάντα αναλύει τις περιστάσεις.

9. ESTP

Είναι ανεκτικός τύπος και πάντα προσεγγίζει τα πράγματα με ρεαλισμό και βρίσκει άμεσα αποτελέσματα. Επικεντρώνεται στο εδώ και τώρα, είναι αυθόρμητος και απολαμβάνει τις στιγμές με άλλους.

10. ESTJ

Πρακτικότητα και ρεαλισμός. Αυτά είναι τα δύο συνώνυμά του, όπως και η λογική, στην οποία στηρίζεται για δύσκολες αποφάσεις.

11. ESFP

Χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και προσπαθεί να κάνει τα πάντα διασκεδαστικά, ακόμη και όταν είναι δύκσολα διαχειρίσιμα. Επίσης, του αρέσουν πολύ οι πειραματισμοί.

12. ESFJ

Είναι πολύ συνεργατικός και αφοσιωμένος σε ό,τι κάνει. Θέλει να τον εκτιμούν για το ποιος είναι.

13. ENFP

Χαρακτηρίζεται από πολλή φαντασία, θέλει διαρκώς επιβεβαίωση και έχει το επικοινωνιακό χάρισμα, με το οποίο σχεδόν πάντα κερδίζει τους γύρω του.

14. ENFJ

Προσαρμόζεται εύκολα στα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Δέχεται εύκολα την κριτική αλλά προτιμάει σίγουρα τον έπαινο.

15. ENTP

Διαβάζει τους ανθρώπους ενώ βαριέται πολύ εύκολα. Έτσι αποφεύγει τη ρουτίνα και τους ανθρώπους που δεν του προσφέρουν όσα επιζητά.

16. ENTJ

Είναι ισχυρογνώμων και διαθέτει ηγετικές ικανότητες. Είναι αρκετά οργανωτικός τύπος αλλά πολλές φορές λειτουργεί αναποτελεσματικά.