τέσσερα-σημάδια-ότι-τρώτε-πολύ-αλάτι-1179651
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.05.2023 | 15:19

Τέσσερα σημάδια ότι τρώτε πολύ αλάτι

Το επιτραπέζιο αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, περιέχει περίπου 40% νάτριο, ένα απαραίτητο για τον οργανισμό θρεπτικό συστατικό.

Όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, το νάτριο βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, τη μεταφορά και την απέκκριση του CO2, τη μεταφορά ηλεκτροχημικού σήματος για τη λειτουργία των νεύρων και τη μυϊκή συστολή.

«Η έλλειψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες, ναυτία, κόπωση και ζαλάδα» λέει η Pippa Hill, διατροφολόγος και ιδρύτρια του The Weight Loss Guru.

Αν όμως καταναλώνετε πάνω από 6 γραμμάρια ημερησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, μπορεί να βλάψετε την υγεία σας.

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού διαταράσσει τη φυσική ισορροπία νατρίου στο σώμα και οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.

Αν δεν παρακολουθείτε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, δεν μπορείτε μνα γνωρίζετε πόσο αλάτι τρώτε καθημερινά.

Στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι περιλαμβάνονται τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, τα αλλαντικά, οι έτοιμες σούπες κλπ.

Δείτε ποια συμπτώματα συνδέονται με την υπερβολικά κατανάλωση αλατιού:

Πονοκέφαλοι

Η αφυδάτωση που προκαλείται από την υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πονοκεφάλους.

Αυτοί οι πονοκέφαλοι τείνουν να είναι πιο επώδυνοι από τους συνήθεις πονοκεφάλους και να εκδηλώνονται μεταξύ μίας ή δύο ωρών αφότου έχετε φάει, καθώς τα επίπεδα νατρίου αυξάνονται στο σώμα.

Μπορεί να εμφανιστούν πιο γρήγορα εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υποφέρετε από χρόνιους πονοκεφάλους γενικά, αλλά συχνά υποχωρούν αφού ενυδατώσετε τον οργανισμό σας.

Πρησμένα πόδια και χέρια

Γνωστό και ως οίδημα, το πρήξιμο των δακτύλων, των αστραγάλων ή των ποδιών, μπορεί να είναι μια καθυστερημένη αντίδραση στα υψηλά επίπεδα νατρίου.

Όταν τρώμε πολύ αλάτι, το σώμα διατηρεί το επιπλέον νάτριο, αυξάνοντας τα υγρά έξω από τα κύτταρα.

Αυτό επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Το οίδημα εκδηλώνεται συνήθως λόγω παρατεταμένης καθιστικής στάσης ή σε μεγάλα ταξίδια.

Αν παρατηρείτε συχνά πρήξιμο, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς μπορεί να αποτελεί σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Το αλάτι αποτελεί την κυριότερη αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μέσα σε μόλις 30 λεπτά από την κατανάλωση υπερβολικού αλατιού, επηρεάζονται τα αιμοφόρα αγγεία.

Η υπέρταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Εάν μετά από μια διατροφή με πολύ αλάτι, παρατηρήσετε θολή όραση, πόνο στο στήθος, όπως αίσθημα σφιξίματος, αίσθημα παλμών, δύσπνοια ή ξαφνική ρινορραγία, μπορεί να σας έχει ανέβει η πίεση.

Η υπέρταση μπορεί να μην έχει συμπτώματα και ο μόνος τρόπος για να μάθετε την αρτηριακή σας πίεση είναι να την μετρήσετε με πιεσόμετρο.

Συχνοουρία

Η υπερβολική δίψα είναι συνηθισμένη αντίδραση στην κατανάλωση αλμυρών τροφών και οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης υγρών, προκαλώντας συχνοουρία.

Μέσω του σήματος ότι πρέπει να πίνετε πολύ νερό, το σώμα στοχεύει την αποβολή της περίσσειας αλατιού.

Αν και η κατανάλωση περισσότερων υγρών ως ανάγκη στην αύξηση των επιπέδων νατρίου, είναι ένας από τους κύριους λόγους για την παραγωγή ούρων, θα μπορούσε να είναι και σύμπτωμα άλλων καταστάσεων όπως η πολυουρία, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό.

Πηγή: Mail Online