τεράστια-χελώνα-ξεβράστηκε-στην-παρα-170972
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.01.2020 | 13:51

Τεράστια χελώνα ξεβράστηκε στην παραλιακή του Ηρακλείου (φωτο)

Μια πρασινοχελώνα, ένα από τα προστατευόμενα είδη που αναπαράγονται στη Μεσόγειο ξεβράστηκε στα βράχια στην παραλιακή του Ηρακλείου λίγο παρακάτω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η θαλάσσια χελώνα είναι ζωντανή αν και ταλαιπωρημένη, ενώ δεν φέρει κάποιο εμφανές τραύμα και είναι πιθανόν να βρέθηκε στην ακτή εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ωστόσο σύμφωνα υπεύθυνη του Τμήματος Ενυδρειολογίας του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Ασπασία Στεριώτη, που βρέθηκε επί τόπου για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στο ζώο, δεν αποκλείεται να έχει καταπιεί κάποιο αγκίστρι.

Η αντίδραση των ματιών και η κίνηση του κεφαλιού είναι θετικές ενδείξεις αλλά θα χρειαστούν περεταίρω εξετάσεις και ακτινογραφία για να προσδιορίσουν οι επιστήμονες τα ακριβή αίτια που την οδήγησαν έξω από τα νερά της.Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι είναι θηλυκιά, ζυγίζει αρκετά κιλά ενώ η ηλικία της υπολογίζεται στα 35 με 40 έτη!

Το ασυνήθιστο θέαμα προκάλεσε την περιέργεια δεκάδων περαστικών που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την επιχείρηση διάσωσης της χελώνας την οποία εντόπισαν μικρά παιδιά που έπαιζαν νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή.

 Οι οικείοι τους ενημέρωσαν τις αρχές και αργά το απόγευμα στήθηκε επιχείρηση για την διάσωση του ζώου.

Άνδρες της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και εθελοντές τοποθέτησαν τη χελώνα σε φορείο, ενώ ο ιδιοκτήτης γερανοφόρου οχήματος που περνούσε τυχαία από το σημείο βοήθησε στην ανάσυρσή της και τη μεταφορά στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου από όπου την παρέλαβε όχημα του Ενυδρείου Κρήτης.

Εκεί θα μεταφερθεί για να εξεταστεί από τον κτηνίατρο και θα παραμείνει σε ενυδρείο έως ότου αποκατασταθεί η υγεία της.

Εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τα άτομα που αρχικά την εντόπισαν θα της δώσουν το όνομά της και μετά το μαρκάρισμά της από τα μέλη του Συλλόγου «Αρχέλων» θα επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

πηγή: neakriti