Categories: Κοινωνία

Τέμπη: Αύριο η συνεδρίαση στη Βουλή – Ενώπιον του ανακριτή τις επόμενες ημέρες οι τρεις σταθμάρχες

Εβδομάδα εξελίξεων είναι η ερχόμενη, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Από την Τετάρτη τα τρένα ξαναμπαίνουν -σταδιακά- στις ράγες, με ενισχυμένους κανόνες ασφαλείας, όπως αποφασίστηκε το Σάββατο κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας Σιδηροδρόμων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι καταθέσεις -ενώπιον του Ανακριτή- των δύο υπαλλήλων, που είχαν βάρδια το μοιραίο βράδυ, αλλά και του επιθεωρητή του ΟΣΕ, στον σταθμό της Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συμβασιούχος σταθμάρχης, την προσεχή Παρασκευή, θα υποστηρίξει στην απολογία του, πως δεν αναχώρησε νωρίτερα από την θέση του, αλλά παρέμεινε σε αυτή και 15 λεπτά παραπάνω.

«Εργάστηκα επί 8 ώρες. Αναχώρησα στις 22:15, δηλαδή περίμενα ένα τέταρτο επιπλέον. Οι προϊστάμενοί μου, μου είχαν πει ότι 8ωρη εργασία θα προσφέρω και δεν δικαιούμαι υπερωρίες. Εργαζόμουν από 1/2/2023 και ολόκληρο τον μήνα αναχωρούσα στις 22.15 παίρνοντας το τελευταίο τρένο για Βόλο, όπως μου είχαν πει οι προϊστάμενοί μου. Όταν αναχώρησα από την εργασία μου ήταν όλα τακτοποιημένα. Δεν υπήρχε κάποια εκκρεμότητα» θα υποστηρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αντίστοιχα, ο επιθεωρητής κυκλοφορίας που τοποθέτησε στις νυχτερινές βάρδιες τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις 30 Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξει:

«Δεν είχα ειδοποίηση από κανέναν από τους τρεις σταθμάρχες βάρδιας (μεταξύ 22:00 – 23:00) ότι η IC62 είχε καθυστέρηση 55 λεπτά. Τον σταθμάρχη που προφυλακίστηκε άλλοι τον εκπαίδευσαν, άλλοι τον πιστοποίησαν. Ως πιστοποιημένος σταθμάρχης μπορούσε να μπει βάρδια σε οποιονδήποτε σταθμό. Μετά τις 23.00 το βράδυ που θα ήταν μόνος του, είχε λιγότερη κίνηση. Επτά αμαξοστοιχίες θα περνούσαν, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν εμπορικές και θα έκαναν απλώς διέλευση από τον σταθμό».

Την ανάδειξη όλων των ενόχων ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων
Στο μεταξύ, 19 ημέρες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι συγγενείς των 57 θυμάτων, αλλά και όσοι επέζησαν από την κόλαση της 28ης Φεβρουαρίου, ζητούν Δικαιοσύνη προς πάσα κατεύθυνση και την ανάδειξη των ενόχων σε κάθε βαθμίδα ευθύνης.

«Στο δικόγραφο της μηνυτήριας αναφοράς ενσωματώνουμε όλες αυτές τις αιτιάσεις, τις δημόσιες παρεμβάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, που ούτε λίγο, ούτε πολύ μιλούν για μια σε βάθος χρόνου, για μια διαρκή, εγκατάλειψη και απαξίωση του οργανισμού. Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και να επεκταθούν συνολικά σε όσους είχαν την ευθύνη, στις διοικήσεις του οργανισμού και σε όσους είχαν την ευθύνη για την πολιτική εποπτεία» τονίζει ο δικηγόρος των θυμάτων, Θεόδωρος Μαντάς.

Ως προς το πόσο «πίσω» θα πάει η σχετική έρευνα, τόνισε: «Εξαρτάται από την εισαγγελική παραγγελία, αν διερευνηθούν αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος πάμε πίσω 15 χρόνια, εάν διερευνηθούν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος πάμε πίσω 5 χρόνια».

Comments are closed.


Recent Posts

Κορυδαλλός: Κινδύνεψαν μητέρες και παιδιά από πυροβολισμούς

Εξιτήριο έλαβαν τα δύο αγοράκια ηλικίας 2 ετών και το τρίχρονο παιδί που τραυματίστηκαν ελαφρά από σκάγια άσκοπων πυροβολισμών, στις…

1 δευτερόλεπτο ago

Πιερία: Την ενοχή των 11 ζητά ο εισαγγελέας για την απαγωγή γυμνασιάρχη

Με τη φράση «εκτός από γραφικοί είναι και επικίνδυνοι», ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ζήτησε την…

8 λεπτά ago

Κορυδαλλός: Κινδύνευσαν μητέρες και παιδιά από πυροβολισμούς

Εξιτήριο έλαβαν τα τριά αγοράκια, ηλικίας 2 -3 ετών που τραυματίστηκαν ελαφρά από σκάγια πυροβολισμών, στις 19.30 το βράδυ της…

11 λεπτά ago

Δ. Φυλής: Ολοκληρώνεται η διανομή προϊόντων σε 2.589 ωφελούμενους του ΤΕΒΑ

Ομαλά πραγματοποιείται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής, η διανομή βασικών διατροφικών προϊόντων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής στους…

14 λεπτά ago

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου: Μοναχοί κατευθύνουν τους πιστούς στην «ΝΙΚΗ»

Υπάρχουν “πλοκάμια” του κόμματος ΝΙΚΗ μέσα στο Άγιο Όρος, δήλωσε ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση…

22 λεπτά ago

Πέθανε η Νίκη, το σκελετωμένο Boxer που βρέθηκε στην Ζαχάρω

Δεν τα κατάφερε δυστυχώς το σκελετωμένο Boxer που βρέθηκε στην Ζαχάρω, παρά της υπεράνθρωπες προσπάθειες των κτηνιάτρων. H αανακοίνωση του…

27 λεπτά ago