τελικά-ισχύει-η-βόμβα-μητσοτάκη-1155544
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.03.2023 | 14:03

Τελικά ισχύει η… βόμβα Μητσοτάκη;

Χτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το μέλλον των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και ότι δε θα ισχύσει τελικά η πλήρης απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες diesel και βενζίνης, εφόσον αυτά από το 2035 θα χρησιμοποιούν μόνο κλιματικά ουδέτερα καύσιμα, τα λεγόμενα e-fuels.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και οι σημερινοί κινητήρες -και ακόμα καλύτερα οι τεχνολογίας EURO7 που έρχονται από τον Ιούλιο του 2025- είναι έτοιμοι για αυτά τα καύσιμα .

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2021 την πλήρη απαγόρευση της πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030 -δηλαδή 5 χρόνια νωρίτερα από την απόφαση της Ε.Ε., και το 2025 για τα ταξί.

Όπως χαρακτηριστικά είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στης 4 Νοεμβρίου του 2021: «Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης!».

Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση αυτή παράλληλα με την 5ετη επίσπευσή της, έσκασε σαν… βόμβα κυρίως στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, αλλά αναμφίβολα και στους υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτων, αφού σε λίγα μόλις χρόνια θα αλλάζαν όλα…

Όμως με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν την 25η Μαρτίου τι θα ισχύσει για τη χώρα μας;

Είναι δεδομένο -αν και καλούνται να το αποδείξουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μαζί με τις εταιρείες παραγωγής καυσίμων- ότι τα νέα καύσιμα e-fuels είναι πραγματικά «πράσινα».

Υπο το πρίσμα των επιβεβαιώσεων-αποδείξεων που περιμένει και η Ε.Ε. η χώρα μας θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της Ε.Ε. αν και έχει το δικαίωμα της απόλυτης αυτονομίας.

Ο βασικός λόγος που η Ε.Ε. και κατά προέκταση και η Ελλάδα, θα καταργήσουν την απόφαση απαγόρευσης των κινητήρων βενζίνης και diesel είναι ότι τα συνθετικά καύσιμα θα επιτρέψουν στους κινητήρες να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές ρύπων, και σε συνδυασμό με κάποιας μορφής ηλεκτροκίνηση (υβριδικά κλπ) να αποτελέσουν το ιδανικό ενδιάμεσο σενάριο πριν την πλήρη κατάργηση των θερμικών κινητήρων μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η ύπαρξη αυτής της εναλλακτικής θα δώσει την ευκαιρία στις εταιρείες να συνεχίσουν να παράγουν τα πιο προσιτά μοντέλα που τείνουν προς εξαφάνιση ελέω ηλεκτροκίνησης…

Και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη τα «πράσινα» αυτοκίνητα να απευθύνονται στους πολλούς και παράλληλα να δοθούν δραστικά κίνητρα για την αλλαγή του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων στη χώρα μας, που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα μας. Η χώρα μας έχει αυτοκίνητα με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη. Δηλαδή έχει το γηραιότερο και συνάμα πιο ρυπογόνο και κακοσυντηρημένο στόλο οχημάτων στην Ε.Ε.

Με δεδομένη την παράταση ζωής των κινητήρων βενζίνης και diesel πρέπει άμεσα να δοθούν σοβαρά κίνητρα ίσως με τη μορφή της απόσυρσης  να αλλάξουν οι Έλληνες αυτοκίνητο. Τώρα είναι η ευκαιρία, αφού οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα μείνουν πολλές δεκαετίες μαζί μας…

Πηγή: newsauto