τα-αγριογούρουνα-καταστρέφουν-τις-κα-936365
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.09.2022 | 08:50

Τα αγριογούρουνα καταστρέφουν τις καλλιέργειες των αγροτών

Στα όρια τους έχουν φτάσει οι αγρότες της Σάμου που βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από τα αγριογούρουνα που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί στο νησί.

Τα μέλη του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου είχαν συνάντηση με τη Διεύθυνση Δασών προκειμένου να υποβάλουν κείμενο υπογραφών από παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους (αμπέλια, κηπευτικά, δενδροκαλλιέργειες), ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Έθεσαν ξανά το αίτημα για άμεση αποζημίωση στο 100% των παραγωγών για τις καταστροφές και ένταξη των ζημιών από τα αγριογούρουνα στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ζήτησαν δραστικά μέτρα ελέγχου του πληθυσμού τους.

Η Δ/νση Δασών απάντησε διευκρινίζοντας ότι «έχει ενημερώσει επανειλημμένα εγγράφως τους αρμοδίους σχετικά με το θέμα της συγκρότησης συνεργείου δίωξης. Η ένταξη των ζημιών από τα αγριογούρουνα στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ είναι θέμα αλλαγής του κανονισμού και αφορά την κεντρική διοίκηση».

Επίσης οι αρμόδιοι ενημέρωσαν τους αγρότες ότι θα προτείνουν ως μέτρο αντιμετώπισης την παράταση από 3 μέρες σε 7 μέρες τη βδομάδα το κυνήγι για το αγριογούρουνο, να δοθεί παράταση και μετά τις 28 Φλεβάρη σε όλη την κυνηγετική περίοδο για το αγριογούρουνο και να χαρακτηριστεί το θήραμα ως επιβλαβές.

Από τους δύο Δήμους δεν υπήρξαν απαντήσεις ακόμη ενώ ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος το επόμενο διάστημα θα καλέσει τους παραγωγούς του νησιού σε συνέλευση για να οργανώσουν τις επόμενες δράσεις τους.