τα-αγκάθια-για-την-επόμενη-μέρα-τα-5-763880
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.04.2020 | 18:10

Τα «αγκάθια» για την επόμενη μέρα – Τα 5 σημεία που φοβίζουν τους επιστήμονες

H σταδιακη άρση των περιορισμών και η επαναφορά διαφόρων κοινωνικών δραστηριοτήτων προβληματίζουν εκτός από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες που εισηγούνται καθημερινά την άρση ή όχι των περιοριστικών μέτρων.

Τα πέντε σημεία όπως περιγράφονται στο ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής (ethnos.gr):

  1. Μία από τις κυρίαρχες ανησυχίες των ειδικών της αρμόδιας επιτροπής που παρακολουθεί την επιδημία είναι το πώς θα ελέγχεται ο πληθυσμός κατά τις καθημερινές του επαφές όταν ανοίξουν σύντομα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις. Αλλωστε έχει διαπιστωθεί ακόμη και εν μέσω καραντίνας ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν τηρούν καν τις αποστάσεις ασφαλείας. Ο φόβος των επιστημόνων είναι μήπως χαλαρώσουν οι πολίτες και κατά τις καθημερινές τους συναλλαγές δεν τηρούν ούτε τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί η σημερινή θετική εικόνα να διαφοροποιηθεί πλήρως τις επόμενες εβδομάδες.
  2. Η λύση της μάσκας που προκρίνεται για όλους τους πολίτες όταν θα βρίσκονται σε κλειστούς χώρους στους οποίους μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ κ.λπ., επίσης δεν καθησυχάζουν απόλυτα τους ειδικούς της επιτροπής, μεταφέρουν πηγές στο «Εθνος της Κυριακής». Και αυτό διότι μπορεί η χρήση της μάσκας να οδηγεί σε εφησυχασμό και έτσι οι κίνδυνοι να αυξηθούν. Εκτός αυτού ο φόβος των ειδικών εστιάζεται και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες πιθανώς να μην τηρούν τον ορθό τρόπο χρήσης της μάσκας, κάτι που θα τους βάλει σε άλλους κινδύνους. Η όποια επικοινωνιακή καμπάνια είναι άγνωστο εάν θα ωφελήσει, ειδικά εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας.
  3. Ο μεγαλύτερος όμως φόβος των ειδικών είναι η νοσηρότητα που μπορεί να παρουσιαστεί στον πληθυσμό την επόμενη μέρα. Λόγω της καραντίνας, εξάλλου, πολλοί πολίτες έχουν μεταχρονολογήσει τις ιατρικές τους ανάγκες και θεωρείται σφόδρα πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες περιστατικά ασθενειών που δεν αντιμετωπίστηκαν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Αλλωστε ακόμη και οι υπηρεσίες προς τους ογκολογικούς ασθενείς είχαν παγώσει όλες τις προηγούμενες εβδομάδες και πολλοί πάσχοντες μετέθεσαν για αργότερα εξετάσεις και ειδικές θεραπείες. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των πολιτών που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο και εκτιμάται ότι μπορεί να παραμέλησαν την αγωγή τους ή την ιατρική τους παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 25% του πληθυσμού στον κόσμο (1 στους 4 ανθρώπους) αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Στη χώρα μας οι μισοί από τους πάσχοντες από κατάθλιψη αναζητούν ιατρική βοήθεια. Κάτι που πιθανώς να μην έχει τηρηθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ η καραντίνα μπορεί να ενισχύσει τις ψυχικές παθήσεις.
  4. Πολλά μέλη της επιτροπής προβληματίζονται για πιθανές νέες εστίες που μπορεί να προκύψουν λόγω της χαλάρωσης των μέτρων. Χώροι όπως δομές προσφύγων και μεταναστών, περιοχές με Ρομά, γηροκομεία κ.ά. μπορεί να αποτελέσουν τους επόμενους μήνες νέες εστίες μετάδοσης που θα φουντώσουν ξαφνικά εξαιτίας της ελευθερίας των κινήσεων των πολιτών και μπορεί να γυρίσουν τη χώρα πίσω. Εξάλλου ακόμη και τώρα που η καραντίνα είναι σε εξέλιξη διαπιστώθηκε ότι ιδιωτικές κλινικές δεν τηρούν ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας τόσο για τους νοσηλευόμενους όσο και για τους εργαζόμενους.
  5. 5 Επίσης ένας από τους βασικούς προβληματισμούς αφορά τα παιδιά των μικρών σχολικών τάξεων. Οι επιστήμονες της επιτροπής -όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του «Εθνους της Κυριακής»- όλες τις προηγούμενες μέρες, όταν συζητούσαν αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, εξέφραζαν κυρίως την ανησυχία τους σχετικά με το πώς θα ελεγχθούν τα μικρά παιδιά εάν ανοίξουν τα δημοτικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι περισσότερες εισηγήσεις των ειδικών επέμεναν να επαναλειτουργήσει μόνο το λύκειο και ειδικά η Γ’ τάξη υπό ειδικές συνθήκες. Σε όσους μάλιστα επιχειρηματολογούσαν ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει τα δημοτικά σχολεία, το αντεπιχείρημα πολλών επιστημόνων ήταν πως στην Ελλάδα τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους. Γι’ αυτό, άλλωστε, και πολλοί επιστήμονες επέμεναν τα σχολεία, με εξαίρεση το λύκειο, να ανοίξουν και πάλι τον Σεπτέμβριο, τις πρώτες ημέρες και όχι στις 11 του μηνός που ανοίγουν συνήθως. Μέχρι τότε μπορεί, εξάλλου, να έχει βρεθεί και αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο του κορονοϊού. Αντίστοιχες ανησυχίες, βέβαια, υπάρχουν και για τους φοιτητές λόγω και του συνωστισμού που επικρατεί στις σχολές και στα αμφιθέατρα.