σύροι-πρόσφυγες-από-τα-ερείπια-του-πολ-1133941
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.02.2023 | 15:15

Σύροι πρόσφυγες: Από τα ερείπια του πολέμου στα συντρίμμια των 7,8 Ρίχτερ

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή σε Τουρκία και Συρία από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις και τους δεκάδες μετασεισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων, όπου τα συνεργεία απεγκλωβισμού και διάσωσης αναζητούν επιζώντες. Ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε την Τουρκία τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια των 7,8 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας (6/2), είναι πιθανό να βυθίσει τις πληγείσες περιοχές σε περαιτέρω οικονομική αστάθεια, ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση.

Οι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία επηρεάζοντας 10 επαρχίες με πληθυσμό πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων και τη βόρεια Συρία -κυρίως Ιντλίμπ και Αφρίν- η οποία φέρει ακόμη τα σημάδια του 12ετούς εμφυλίου.

Στην τουρκική ενδοχώρα έχει εκτοπιστεί ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός στον κόσμο και πολλοί από τους 3,7 εκατομμύρια καταγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες είναι συγκεντρωμένοι στις περιοχές που επλήγησαν από τον εγκέλαδο. Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Οι τουρκικές επαρχίες Χατάι, Γκαζιαντέπ και Σανλιούρφα όπου ολόκληρες περιοχές έχουν κυριολεκτικά μετατραπεί σε ερείπια φιλοξενούν η καθεμία περισσότερους από 300.000 Σύρους, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα νόμισμα που καταρρέει και έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, καθώς τα ανορθόδοξα οικονομικά μέτρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο χρόνο τροφοδότησαν την αύξηση του πληθωρισμού κατά σχεδόν 85%, ωθώντας πολλές επιχειρήσεις και εκατομμύρια πολίτες σε οικονομική δυσπραγία.

Κι ενώ η διεθνής αρωγή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι τεράστια -ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και πάνω από 40 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια- πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει την ανθρωπιστική πρόσβαση στη βορειοδυτική Συρία, τον τελευταίο θύλακα της χώρας που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Ένα από τα ερωτήματα που εγείρονται είναι κατά πόσο μια διχασμένη διεθνής κοινότητα εν μέσω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή μπορεί να θάψει προσωρινά τις διαφορές της προς το συμφέρον της αντιμετώπισης μιας ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης.

Η στάση της Ευρώπης

Η ΕΕ προσπαθεί να περιορίσει τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία και τη Μεσόγειο προς το έδαφός της με κάθε τρόπο, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τη μετανάστευση στις 9 και 10 Φεβρουαρίου περισσότερο θα διχάσει τα κράτη μέλη, παρά θα τα οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση.

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία θεωρείται πως δεδομένα θα προκαλέσει τον εκτοπισμό πληθυσμών σε μια συγκυρία όπου οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σκλήραίνουν τη στάση τους έναντι των μεταναστών. Η στάση της ΕΕ είναι αβέβαιη καθώς η Ευρώπη έχει αποδειχθεί επιλεκτική ως προς το ποια είδη μετανάστευσης αντιμετωπίζει ως κρίση και ποια υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες.

Σχεδόν 13 εκατομμύρια Ουκρανοί που διέφυγαν από την ρωσική εισβολή της Ρωσίας πέρασαν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2022, όπως τους δόθηκε εξαιρετική ευελιξία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εργασία. Σύμφωνα με τη Frontex, την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 330.000 «παράτυπες αφίξεις» από την περιοχή της Μεσογείου και τα Δυτικά Βαλκάνια – αύξηση κατά 64% από το 2021, όταν η πανδημία COVID-19 κράτησε τους αριθμούς σε χαμηλά επίπεδα. Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός από το μεταναστευτικό κύμα του 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, έφτασαν στην ΕΕ.

Ωστόσο, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης που υπήρξαν πιο μεγαλόψυχες στη φιλοξενία των Ουκρανών είναι εκείνες που αρνήθηκαν να δεχτούν Σύρους ή Αφγανούς πρόσφυγες το 2015-2016 – παρόλο που η νομική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης να παρέχει καταφύγιο σε πρόσφυγες από τον πόλεμο και τις διώξεις υποτίθεται ότι είναι τυφλή ως προς το χρώμα και τη θρησκεία.

πηγή: tvxs.gr