συριζα-ο-γ-ιωάννου-σεβάστηκε-όσο-λίγοι-626112
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.05.2019 | 17:07

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γ. Ιωάννου σεβάστηκε όσο λίγοι την ελευθερία του Τύπου

“Από σήμερα, ο κόσμος της ελληνικής γελοιογραφίας είναι πιο φτωχός. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του” αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Γιάννης Ιωάννου ταυτίστηκε με το νέο πολιτικό σκίτσο της μεταπολιτευτικής περιόδου», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πενάκι του καυστικό, αλλά πάντα βαθιά πολιτικό και συνάμα διασκεδαστικό και εκτονωτικό. Διαισθητικός και ταυτόχρονα επιστημονικός, υπήρξε δάσκαλος για σχεδόν όλους τους νέους σκιτσογράφους και γελοιογράφους της Ελλάδας».

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944, έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το 1968. Φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το 1972. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι έως το 1975. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο πολιτικό περιοδικό Αντί. Εμπνεύστηκε από το γαλλικό Μάη και έφερε την τεχνοτροπία του και την κοινωνική σάτιρα μέσω του πολιτικού σκίτσου και στη χώρα μας. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα εφημερίδων και περιοδικών (Βήμα, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Ποντίκι, Ταχυδρόμος, Έθνος, Εφημερίδα των Συντακτών).

Ο Γιάννης Ιωάννου, θα αποτελεί πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που σεβάστηκε όσο λίγοι την ελευθερία του Τύπου, αρνούμενος να κάνει συμβιβασμούς και εκπτώσεις στην Τέχνη του. Άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά, παρακαταθήκη και εργαλείο για τις επόμενες γενιές.

Από σήμερα, ο κόσμος της ελληνικής γελοιογραφίας είναι πιο φτωχός. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.