σύνταγμα-η-στιγμή-της-επίθεσης-ακροδε-724684
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.01.2020 | 19:48

Σύνταγμα: Η στιγμή της επίθεσης ακροδεξιών στον δημοσιογράφο της Deutsche Welle (βίντεο)

Την επίθεση στον δημοσιογράφο της Deutsche Welle Θωμά Ιακόμπι καταγράφει βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Στο βίντεο του zougla.gr ο Ιακόμπι ακούγεται να φωνάζει «αστυνομία, αστυνομία», ενώ είναι περικυκλωμένος από ομάδα ατόμων με ελληνικές σημαίες. Στη συνέχεια φαίνεται πεσμένος στο έδαφος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ την επίθεση πραγματοποίησε ομάδα χρυσαυγιτών που συμμετείχε στο ρατσιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με σύνθημα «πρόσφυγες μη καλοδεχούμενοι».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ομάδα των συγκεντρωμένων εντόπισαν τον Ιακόμπι και του ζήτησαν να τους επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα. Όταν εκείνος αρνήθηκε, τον ξυλοκόπησαν, με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν παρούσες -σύμφωνα με τη ρεπόρτερ του σταθμού του Φαλήρου- σε ρόλο θεατή. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μεταξύ των συγκεντρωμένων βρίσκονταν και στελέχη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο Ιακόμπι είχε δεχτεί επίθεση και στο παρελθόν, στη συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όντας συνδημιουργός του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή – προσωπική υπόθεση» έχει συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» της νεοναζιστικής οργάνωσης και όχι μόνο.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο φωτορεπόρτερ δέχθηκε ξαφνικά επίθεση από άγνωστα άτομα, μόλις τον είδαν να τραβάει φωτογραφίες από τη συγκέντρωση, ενώ όταν έσπευσαν αστυνομικοί στο σημείο για να τον βοηθήσουν εκείνος τούς είπε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του και πως πρόκειται να καταθέσει μήνυση. Η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε κάποια προσαγωγή έως αυτήν την ώρα.

«Με χτυπούσαν και κανείς από την αστυνομία δεν επενέβαινε»

Για τον ξυλοδαρμό του από ομάδα ακροδεξιών διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας μίλησε ο γερμανός δημοσιογράφος.

«Για δεύτερη φορά ήμουν πολύ τυχερός που δεν έβγαλαν μαχαίρι, κλομπ, σιδερογροθιές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, το θύμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να φοβηθεί ή να κρυφτεί.

«Πέρυσι, έγινε ακριβώς το ίδιο σε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Με αναγνώρισαν επειδή κάναμε το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση». Μου την έπεσαν και με χτύπησαν για περίπου πέντε λεπτά, ώσπου ήρθαν ΜΑΤαδες και εξαφανίστηκαν» πρόσθεσε.

Κατήγγειλε δε, ότι «κανείς (σ.σ. από τους αστυνομικούς) δεν επέβαινε κι αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό». «Νόμιζα ότι με τόση πολλή αστυνομία μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου, έκανα λάθος».