συνελήφθη-στα-ιωάννινα-γυναίκα-μέλος-1131411
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.03.2023 | 15:47

Συνελήφθη στα Ιωάννινα γυναίκα, μέλος εγκληματικής οργάνωσης για τηλεφωνικές απάτες

Η μεθοδική έρευνα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων οδήγησε στη σύλληψη χθες (16-03-2023) το μεσημέρι στα Ιωάννινα αλλοδαπής γυναίκας, μέλους εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες.

Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση. Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών ότι από το μεσημέρι της 15-03- 2023, άγνωστοι τηλεφωνούν σε πολίτες στα Ιωάννινα και επιχειρούν να τους εξαπατήσουν, συστάθηκαν ειδικές ομάδες αστυνομικών, οι οποίοι, αξιοποιώντας τις πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές που είχαν γίνει τα τηλεφωνήματα, κατάφεραν να εντοπίσουν – λόγω των κινήσεων και της εν γένει συμπεριφοράς της – την αλλοδαπή.

Στον έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκαν στην κατοχή της και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 1.300 ευρώ και χρυσαφικά, που, όπως προέκυψε, είχε αποσπάσει λίγο νωρίτερα από ηλικιωμένη, στην οποία και αποδόθηκαν στη συνέχεια. Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης, διακριβώθηκε η δομή και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης, η οποία αποτελείται τουλάχιστον από (4) άτομα.

Αναλυτικότερα:

• Αρχηγικά μέλη της οργάνωσης τυγχάνουν αλλοδαπός και αλλοδαπή, οι οποίοι πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές κλήσεις σε σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις ανυποψίαστων – ηλικιωμένων κυρίως – πολιτών. Προσποιούμενοι στη συνέχεια τους αστυνομικούς, προσπαθούσαν να τους πείσουν ότι μέλος της οικογένειάς τους είχε προκαλέσει τροχαίο ατύχημα και απαιτούσαν χρηματικά ποσά για την αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

• Για να γίνονται περισσότερο αληθοφανείς, σε περίπτωση που αντιλαμβάνονταν ότι το υποψήφιο θύμα είχε κόρη, ανέθεταν σε έτερη αλλοδαπή να παριστάνει την κόρη τους, η οποία εκλιπαρούσε κλαίγοντας για βοήθεια.

• Ρόλο «εισπράκτορα» είχε η συλληφθείσα, η οποία θα παραλάμβανε τα χρήματα που θα εξασφάλιζε η οργάνωση από τους εξαπατηθέντες πολίτες. Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία («modus operandi»), ταυτοποιήθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιχειρήσει να εξαπατήσουν τουλάχιστον ακόμη (6) πολίτες στα Ιωάννινα.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.