συνεδριάζουν-οι-ειδικοί-για-τη-νέα-άρσ-958908
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.02.2022 | 09:02

Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τη νέα άρση μέτρων -Οι σκέψεις για μάσκες, τουρισμό, σούπερ μάρκετ

Βήματα προς την κανονικότητα επιχειρεί η χώρα μας, με το βλέμμα στην αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας. Στη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων αναμένεται να συζητηθεί η πιθανότητα διεύρυνσης στη χωρητικότητα καταστημάτων, αλλά και η αναθεώρηση τουριστικών πρωτοκόλλων ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Λιγότερο πρόθυμοι δηλώνουν προς το παρόν οι επιστήμονες, στην πιθανότητα να συναινέσουν στην κατάργηση της μάσκας για τον κορvνοϊό στους εξωτερικούς χώρους. Μέτρο που είναι πολύ πιθανόν να πάρει παράταση για τις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Όπως λένε, θα ήταν συνετή η απόφαση να περάσουν και οι Απόκριες πριν καταργηθεί η μάσκα, καθώς είναι το μόνο μέτρο που προφυλάσσει από τη πιθανότητα υπερμετάδοσης σε τόπους συνάντησης με μεγάλο συγχρωτισμό.

Σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν στον τουρισμό και συγκεκριμένα, αυτά που σχετίζονται με τη διεύρυνση της χωρητικότητας σε τουριστικά λεωφορεία και πλοία. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ενδέχεται να συζητηθεί και η αύξηση της χωρητικότητας στα ΚΤΕΛ, στα τρένα και τα επιβατηγά αυτοκίνητα.

Θέματα διεύρυνσης της χωρητικότητας σε πολλούς χώρους αναμένεται να τεθούν γενικότερα επί τάπητος στις συνεδριάσεις της επιστημονικής Επιτροπής, από σήμερα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μεταξύ αυτών εντάσσεται, η περαιτέρω αύξηση των θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων σε ποσοστό άνω του 50%, αλλά και η αύξηση του αριθμού πελατών -με την ταυτόχρονη μείωση του κανόνα της κοινωνικής απόστασης του 1,5 μέτρου που ισχύει σήμερα- σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα και ορισμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με την σταδιακή άρση των παραπάνω περιοριστικών μέτρων θα φτάσουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται στη χώρα μας να ξεκινήσουν να συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές, ώστε να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

“Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα”, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.