«Συνδέεται το lockdown της Κοζάνης λόγω Covid με τις γουνοπαραγωγικές επιχειρήσεις;»

Ανοιχτή επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας στέλνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, σημειώνοντας:

«Μετά τη σημερινή σας διαπίστωση για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Κοζάνη καθώς ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα έχει περάσει στο επίπεδο 4 Αυξημένου Κινδύνου στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της Κυβέρνησης, θα θέλαμε να τονίσουμε την σημαντικότητα του σωστού ελέγχου και της άρτιας ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Υπάρχουν έγκυρες ενδείξεις ότι ο κοροναϊός μεταφέρεται εύκολα στα μινκ παρά την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας, συνεπώς επιβάλλεται έλεγχος και ιχνηλάτηση ειδικά σε ανθρώπους που ζουν κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις αλλά και σε άτομα που εργάζονται σε αυτές καθώς και στις επαφές τους».

«Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για την ευημερία των ζώων αλλά και την υγεία των ανθρώπων», αναφέρεται στην επιστολή και τονίζεται:

«Εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με την εξάπλωση των ζωονοσογόνων νόσων, ιδίως των ιογενών λοιμώξεων, έχουν αυξηθεί, καθώς τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων ασθενειών στον άνθρωπο προέρχονται από ζώα.

Για να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού απαιτείται υψηλή επαγρύπνηση στις εγκαταστάσεις γουνοφόρων ζώων ειδικά σε Κοζάνη και Καστοριά, καθώς στην Ολλανδία μινκ που είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 από εργαζόμενους, μεταβίβασαν στη συνέχεια τη μόλυνση σε άλλους εργαζόμενους. Η απόφαση της Ολλανδικής κυβέρνησης ήταν η θανάτωση χιλιάδων μινκ σε 13 εκτροφεία της χώρας, μετά τις οδηγίες που έλαβε από ομάδα κτηνιάτρων και ειδικών λοιμωξιολόγων, καθώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές του ιού. Συγκεκριμένα τα εκτροφεία έλαβαν εντολή να θανατώσουν τα περίπου 570.000 ζώα που είχαν, όταν κάποια από αυτά διαγνώστηκαν θετικά στον κοροναϊό.

Η Δανία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ είχαν επίσης πολλές εκδηλώσεις COVID-19 σε εκτροφεία μινκ. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Δανίας, η Δανική κτηνιατρική διοίκηση διενήργησε δοκιμές σε 925 εκμεταλλεύσεις μινκ αφού ο COVID-19 εμφανίστηκε σε μια φάρμα μινκ στη Βόρεια Γιουτλάνδη τον Ιούνιο του 2020 ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν τρεις ακόμη περιπτώσεις μεταξύ των υπόλοιπων 275 εκμεταλλεύσεων.

Σχεδόν 100.000 βιζόν σε ένα αγρόκτημα στη βορειοανατολική Ισπανία εξοντώθηκαν επειδή μεγάλο ποσοστό τους βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό.

Να αναφέρουμε ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (από το 2003), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Κροατία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην  έγκριση 3.000.000 ευρώ  για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων.

Τα μινκ είναι συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια ζωή αιχμάλωτα μέσα σε κλουβιά εκτροφείων από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν, όντας άγρια από τη φύση τους, αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισμού, μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο.

Το τέλος για αυτόν τον κλάδο είναι προδιαγεγραμμένο παγκοσμίως και οφείλετε να ξεκινήσετε με την κατάλληλη στρατηγική να προετοιμάζετε το έδαφος για την σταδιακή κατάργηση, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Θέλουμε μια Ελλάδα ανάμεσα στις προοδευτικές και προηγμένες χώρες και Έλληνες πολίτες προσανατολισμένους στο σεβασμό θεμελιωδών ηθικών αξιών».

Comments are closed.


Recent Posts

Έλεγχοι Covid 19: 530 παραβάσεις

Συνεχίστηκαν οι εντατικοί έλεγχοι του Covid 19 που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για…

42 λεπτά ago

ΤΖΟΚΕΡ κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί

Κλήρωση τζόκερ σήμερα Τρίτη 18/01/2022 και τα λεφτά ήταν… πολλά! Στην κλήρωση Τζόκερ ΟΠΑΠ, σήμερα Τρίτη 18-01-2022 (αριθμός κλήρωσης 2391),…

3 ώρες ago

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιόνια στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο – Ακραία φαινόμενα την επόμενη βδομάδα

Έντονες χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες φέρνει τελικά και στην Αθήνα η κακοκαιρία «Ελπίδα», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis αναμένεται…

3 ώρες ago

Παρενέργειες από εμβόλια: Πάνω από 60% οφείλονται σε αυθυποβολή!

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα από τις κοινές παρενέργειες που νιώθουν όσοι εμβολιάζονται κατά της Covid-19, μπορούν εν πολλοίς να εξηγηθούν…

3 ώρες ago

ΣΥΡΙΖΑ: Η Μενδώνη επιβεβαίωσε την ενοχή της -Από τον Λιγνάδη στην υπόθεση με το βιασμό της 24χρονης

Εκτεθειμένη για μια ακόμη φορά τη Λίνα Μενδώνη για την ακύρωση της χορηγίας από εμπλεκόμενο στον βιασμό της 24χρονης Ανακοίνωση…

4 ώρες ago

Γιώργος Παπαδάκης: Αλλάζει ώρα το «Καλημέρα Ελλάδα»

Τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να αποσύρεται από την τηλεόραση στο τέλος της σεζόν, βάζει ο Γιώργος Παπαδάκης. Ο…

4 ώρες ago