συναγερμός-δείτε-πώς-κινείται-η-κακ-700614
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.11.2019 | 18:56

«Συναγερμός»: Δείτε πώς κινείται η κακοκαιρία «Βικτώρια» -Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ

Για νέα επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι της Τρίτης, από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους στο Ιόνιο, κάνει λόγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), με έκτακτο δελτίο της.

Σύμφωνα με αυτό, θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

• Την Τρίτη, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και από τις βραδινές ώρες η δυτική, η νότια Πελοπόννησος και τη νύχτα η δυτική Μακεδονία.

• Την Τετάρτη, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Από τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι η κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα η Θεσσαλία και οι Σποράδες. Από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το βράδυ η δυτική Κρήτη, σταδιακά οι Κυκλάδες, η ανατολική Μακεδονία και η υπόλοιπη Κρήτη. Αργά το βράδυ η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

• Την Πέμπτη, η Θράκη τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οπότε τα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν.

Νότιοι άνεμοι με ένταση 8 έως 9 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης. Στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Τρίτης θα φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω καιρού ΓΓΠΠ-πυροσβεστική

Σε εφαρμογή θέτει η πυροσβεστική το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων, μετά και το σημερινό έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ, για το επόμενο τριήμερο.

Σε συνεργασία της με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες μας ώστε:

1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό

Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Σαρδηνίας, θα κινηθεί αργά ανατολικά και από το μεσημέρι της Τρίτης 12/11, θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Βικτώρια», με τα μέτωπα του να επηρεάζουν αρχικά τα δυτικά τμήματα και βαθμιαία έως την Πέμπτη 14/11 και τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας μας, αναφέρει το meteo.gr.

Η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού που συνδέεται με την κακοκαιρία «Βικτώρια», καθώς επίσης και τα εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης από τη Δευτέρα 11/11 το μεσημέρι έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 13/11, παρουσιάζονται στο βίντεο που ακολουθεί:

Η επερχόμενη κακοκαιρία «Βικτώρια», εκτός από τα σημαντικά ύψη βροχής, θα προκαλέσει θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο, αλλά και σημαντική μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα.