Συμβασιούχοι ΟΑΕΔ σε Βρούτση: Πλήρης αμηχανία και ένδεια αντεπιχειρημάτων

ΟΑΕΔ: Νέες θέσεις εργασίας με μισθό 933 ευρώ

Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση απέστειλε ο Σύλλογος Ειδικού Προγράμματος Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, με αφορμή την απάντηση που έδωσε για το ειδικό πρόγραμμα πτυχιούχων των 5.500 του Ο.Α.Ε.Δ σε επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Απατζίδη.

Διαβάστε την επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την απάντηση, που δώσατε στη Βουλευτή του Μέρα25, κα Απατζίδη Μαρία, σε σχέση με την επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε την 08η-05-2020 για το ειδικό πρόγραμμα πτυχιούχων των 5.500 του Ο.Α.Ε.Δ., νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε και εμείς από την πλευρά μας, ως σωματείο, την άποψή μας ως προς τους δικούς σας, δυστυχώς, ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Αρχικά, κύριο και πάγιο αίτημά μας, κύριε Υπουργέ, όλους αυτούς τους μήνες, είναι η ανανέωση των συμβάσεών μας. Αυτό τόνισε και η κα Απατζίδη στη δευτερολογία της, αλλά εσείς, μάλλον σκόπιμα, κωφεύσατε. Κανείς από εμάς στο σωματείο μας δεν μίλησε για μονιμοποίηση χωρίς Α.Σ.Ε.Π. Δεν πρεσβεύουμε τέτοιες αξίες, αποκηρύσσουμε τέτοιες πρακτικές. Γνωρίζουμε πολύ καλά, καλύτερα από εσάς, ότι για να μονιμοποιηθεί κάποιος στο Δημόσιο ή στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα απαιτείται είτε διαγωνισμός, υπό την αιγίδα του Α.Σ.Ε.Π., είτε προκήρυξη επιλογής της εν λόγω Ανεξάρτητης Αρχής για πρόσληψη μονίμου προσωπικού και δεν απαιτούμε να είμαστε εμείς η εξαίρεση. Παρά ταύτα, αποφύγατε εντέχνως να δώσετε μία σαφή απάντηση για το τι σκέφτεστε να γίνει με το πρόγραμμά μας, αν για παράδειγμα θα μπορούσαμε να αξιοποιηθούμε διαφορετικά από την κυβέρνησή σας ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, που διανύει η χώρα μας. Προφανώς και λειτουργήσατε κατ’ αυτόν τον τρόπο, διότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο αξιοποίησης για εμάς τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ίδιο εσάς προσωπικά.

Αλήθεια, αναφερόσασταν συνεχώς σε άλλους πτυχιούχους, οι οποίοι μπορεί να αδικηθούν από «ενδεχόμενη δική μας μονιμοποίησή μας στο Δημόσιο». Έχετε εξ’ αντιδιαστολής αναρωτηθεί ποτέ ότι ενδεχομένως εξαιτίας της φυγής πολλών νέων επιστημόνων στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν μείνει και πολλοί νέοι επιστήμονες στη χώρα μας, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. είτε σε προγράμματα, που μπορεί να εκδοθούν από άλλους φορείς; Το γεγονός ότι τελικά στο δικό μας πρόγραμμα καλύφθηκαν μόνο οι 3.600 θέσεις σε σύνολο 5.500 θέσεων δεν σας προκαλεί ανησυχία, ήτοι ότι συνεχίζεται ακόμη και σήμερα η φυγή νέων στο εξωτερικό; Αλλά, ακόμη και αν υποτεθεί ότι υπάρχουν νέοι επιστήμονες, οι οποίοι μπορεί να αδικηθούν, όπως ισχυριστήκατε, «από ενδεχόμενη δική μας πρόσληψη και μονιμοποίηση στο Δημόσιο», μέσω Α.Σ.Ε.Π., αλήθεια συνιστά διακριτική μεταχείριση η δυνατότητα μοριοδότησής μας, λόγω της συνάφειας και της εμπειρίας, που αποκτήσαμε, λόγω της προϋπηρεσίας μας; Με άλλα λόγια, αν υποθετικά διενεργηθεί ένας διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π. για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον Ε.Φ.Κ.Α., συνιστά διακριτική μεταχείριση η επιπλέον μοριοδότηση ενός υποψηφίου, λόγω συνάφειας, αν για παράδειγμα εργάστηκε με επιτυχία στο παρελθόν στη συγκεκριμένη υπηρεσία; Νομίζουμε ότι η απάντηση είναι αρνητική, καθώς και ο ίδιος ο Α.Σ.Ε.Π., κατά το παρελθόν, έχει προχωρήσει στη διενέργεια ανάλογων προκηρύξεων πριμοδοτώντας με μοριοδότηση τη συναφή προϋπηρεσία.

Εν κατακλείδι, νιώθουμε πραγματικά δικαιωμένοι, καθώς διαπιστώνουμε ότι για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεών μας, βρεθήκατε τόσο εσείς προσωπικά όσο και η κυβέρνηση, που εκπροσωπείτε, σε πλήρη αμηχανία και ένδεια αντεπιχειρημάτων ως προς τις θέσεις μας, προσπαθώντας με παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές να κάνετε επίκληση στο συναίσθημα της κοινής γνώμης, ώστε να την στρέψετε εναντίον μας. Σας υποσχόμαστε ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας και δη για την ανανέωση των συμβάσεών μας, για να πείσουμε στο τέλος κάθε συμπολίτη μας ότι είμαστε αναγκαίοι τόσο για αυτούς όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται περίτρανα  τόσο στην καθυστέρηση, που υπάρχει στο Υπουργείο σας ως προς της απονομή των συντάξεων όσο στο επαναυπολογισμό τους και τις μειώσεις που έφερε ο e-ΕΦΚΑ, τα οποία απεγνωσμένα προσπαθείτε σήμερα να τα αποκρύψετε.

Κομοτηνή, 22-05-2020

Εκ της Διοίκησης

Μετά Τιμής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΑΕΔ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!