συγκέντρωση-για-τα-δύο-χρόνια-από-τον-θ-1047483
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.07.2022 | 13:48

Συγκέντρωση για τα δύο χρόνια από τον θάνατο-δολοφονία του Βασίλη Μάγγου

Σε συγκέντρωση για τα δύο χρόνια από τον θάνατο-δολοφονία του Βασίλη Μάγγου καλεί σήμερα στις 20.00 στον Θόλο (παραλία Βόλου) ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών.

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο και ο πατέρας του, Γιάννης, θέτει τρεις καίριες επισημάνσεις σχετικά με την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, για την εξέλιξη της υπόθεσης βασανισμού του γιου του.

Στην απάντησή του ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφέρει ότι για το ζήτημα διατάχτηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση και παράλληλα ενημερώθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίο στάλθηκε αντίγραφο της ΕΔΕ. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ελλείψεις στην ΕΔΕ και ζήτησε τη συμπλήρωσή της με πόρισμα που απέστειλε στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας την 1η/9/2021. «Με τη σύνταξη αναμορφωμένου πορίσματος, βάσει των σχετικών επισημάνσεων-υποδείξεων του Συνηγόρου του Πολίτη, αντίγραφα της συμπληρωθείσας ΕΔΕ θα υποβληθούν στη Διεύθυνση του Αρχηγείου και στον Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου η πληρότητα της διοικητικής έρευνας» αναφέρει ο υπουργός.

Ωστόσο ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν απαντά επί της ουσίας της υπόθεσης, λόγος για τον οποίο ο Γιάννης Μάγγος επισημαίνει τα ακόλουθα σχετικά με την απάντηση του υπουργού:

  •  Κατ’ αρχήν, κατά τα τρία τέταρτα είναι γενικόλογη και αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο το οποίο ουδόλως τηρείται. Στο τέλος δε της απάντησης αναφέρεται μόνο στα δικονομικά δικαιώματα των αστυνομικών, που ούτως ή άλλως δεν κινδυνεύουν, και καθόλου στα ίδια τα πραγματικά περιστατικά του ανηλεούς ξυλοδαρμού του Βασίλειου Μάγγου, που ως αποτέλεσμα είχαν τη βαριά σωματική του βλάβη.
  •  Ο υπουργός δεν απαντά στα ερωτήματα που του τέθηκαν. Ειδικότερα, δεν δίνει καμία απάντηση στο ερώτημα γιατί η ΕΔΕ δεν ολοκληρώθηκε με βάση την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που επισήμανε τις ελλείψεις και τα σφάλματα της διενεργηθείσας προανάκρισης, παρά διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα για να ασκήσει δίωξη, ενώ έπρεπε να αναπεμφθεί στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα για συμπλήρωση και διόρθωση των σφαλμάτων.
  • Ποια διαδικασία πρόκειται να κινηθεί εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να συνταχθεί η πειθαρχική διαδικασία εκ μέρους των αστυνομικών αρχών προς την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και να υποβληθεί πλέον συμπληρωμένο το συλλεγέν υλικό στον εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθούν συμπληρωματικές ποινικές διώξεις;

Σε συγκέντρωση για τα δύο χρόνια από τον θάνατο-δολοφονία του Βασίλη Μάγγου καλεί σήμερα στις 20.00 στον Θόλο (παραλία Βόλου) ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συνέλευση για τη διοργάνωση πανελλαδικής πορείας στον Βόλο τον Οκτώβριο με αφορμή τη δίκη των βασανιστών του Βασίλη. Συγκέντρωση-ενημέρωση διοργανώνεται σήμερα και στην Αθήνα στην πλατεία Εξαρχείων στις 20.00.

Πηγή: www.efsyn.gr