στρατούλης-κινδυνεύουν-35-οικογενειακ-78372
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.11.2016 | 13:30

Στρατούλης: Κινδυνεύουν 35 οικογενειακά, προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα

«Οι δανειστές απαιτούν στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης τη δραστική περικοπή της δημόσιας κοινωνικής δαπάνης για τα 35 συνολικά κοινωνικά, προνοιακά, αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα, που χορηγούνται σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες στη χώρα μας». Αυτό δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ μετά από συνάντηση που είχε με επιτροπή ΑμεΑ και γονέων τους, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις δανειστών κυβέρνησης για την περικοπή κοινωνικών, προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνέχισε ο κ. Στρατούλης, «ήδη έχει αρχίσει να υποχωρεί άτακτα στις απαιτήσεις των δανειστών, αφού ήδη έχει αποδεχτεί την κατάργηση πολλών από αυτά τα επιδόματα, αλλά και τον περιορισμό των δικαιούχων σε άλλα από αυτά μέσω της θέσπισης για πρώτη φορά εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή τους.

Οι όποιες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα θίξει τα αναπηρικά και τα οικογενειακά επιδόματα είναι “λόγια του αέρα”, αφενός γιατί έχει αναλάβει αντίστοιχες δεσμεύσεις με το 3ο μνημόνιο, αφετέρου επειδή δεν θέλει να έχει απέναντι στη χρηματοδότηση των δανειστών και στα συνεπακόλουθα μνημόνια λιτότητας εναλλακτική λύση.

Τα κοινωνικά, οικογενειακά, προνοιακά και κυρίως τα αναπηρικά επιδόματα αποτελούν την ελάχιστη κρατική προστασία στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, που σήμερα υποφέρουν πολύ περισσότερο λόγω της κατάρρευσης στα χρόνια των μνημονίων των κοινωνικών πολιτικών, που τις έχουν περισσότερο ανάγκη από όλους.

Η μείωση ή η κατάργηση αυτών των επιδομάτων οδηγεί τις ευπαθείς ομάδες – και κυρίως τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους – στον κοινωνικό καιάδα.

Η ΛΑΕ καλεί σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια σε αυτές τις απάνθρωπες μνημονιακές πολιτικές. Καλούμε επίσης τα ΑμεΑ, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους στην κοινωνική φροντίδα και πρόνοια και συνολικά στις κοινωνικές δομές καθώς και όλο το λαό σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στο πανελλαδικό παναναπηρικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, στην Ομόνοια, στο οποίο καλεί, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία».