στους-80-καλύτερους-προορισμούς-για-ψηφ-882106
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.11.2021 | 14:01

Στους 80 καλύτερους προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα

Ελκυστική για μια σειρά από λόγους, όπως η δυνατότητα χορήγησης digital nomads visa, τα φορολογικά κίνητρα, η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια, θεωρείται από τους ψηφιακούς νομάδες η Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, η ελληνική πρωτεύουσα με βαθμολογία 71,23 στην κλίμακα του 100, κατατάσσεται στην 48η θέση ανάμεσα στους 80 προορισμούς παγκοσμίως, που πληρούν τα κριτήρια, τα οποία αναζητούν οι ψηφιακοί νομάδες.

Η Ελλάδα προπορεύεται άλλων ευρωπαϊκών προορισμών, όπως το Παρίσι, το οποίο με βαθμολογία 68.30 βρίσκεται κάτω από την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην 61η θέση ή η Ρώμη, που με σκορ 66,37 κατατάσσεται 20 θέσεις χαμηλότερα από την Αθήνα, στην 68η θέση. Η Αθήνα συγκεντρώνει υψηλότερη βαθμολογία και σε σχέση με διεθνείς προορισμούς για digital nomads, όπως το Χονγκ Κονγκ (60η θέση) ή η Νέα Υόρκη (75η παγκοσμίως).

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύει η έρευνα “Cities Best Facilitating Remote Work” της WorkMotion, η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα ανέρχεται σταδιακά στις προτιμήσεις των πολιτών τρίτων χωρών, που ζουν στην Ελλάδα, δουλεύοντας εξ αποστάσεως. Η εν λόγω μελέτη κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την πρόοδο που έχουν κάνει για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, αξιολογώντας μια σειρά από παραμέτρους.

Χορήγηση βίζας

Ανάμεσα στις 80 χώρες που πληρούν τα κριτήρια, τα οποία αναζητούν οι ψηφιακοί νομάδες, μόλις οι 16 έχουν κάνει πρόοδο στο θέμα της χορήγησης digital nomad’s visa, που θεωρείται σημαντικό δέλεαρ για τους ψηφιακούς νομάδες, αφού ρυθμίζει τους όρους εργασίας των εξ αποστάσεως εργαζομένων, ώστε να συνεχίσουν την εργασία τους στη χώρα μετεγκατάστασης.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει πολύ ικανοποιητική βαθμολογία σε μια σειρά από τομείς, που κάνουν ένα περιβάλλον ελκυστικό για τους digital nomads, όπως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, το κόστος στέγασης, η πολιτική σταθερότητα, το επίπεδο ασφάλειας και η ποιότητα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος,

Ως προς τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η χώρα βαθμολογείται με 60,51 – στην κλίμακα του 100 – ενώ συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία και συγκεκριμένα 86,06 στο κόστος στέγασης. Επίσης, αξιολογείται θετικά σε τομείς, όπως η πολιτική σταθερότητα (71,90), η ασφάλεια (85,59), οι ίσες ευκαιρίες προς τις μειονότητες (94,35) και το φύλο (95,41), η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (83,24). Επίσης, η Αθήνα έχει πολύ καλή επίδοση όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας (83,94).

Πρώτη η Μελβούρνη

Η Μελβούρνη είναι η πόλη με την υψηλότερη κατάταξη στον δείκτη, με καλή βαθμολογία για τους παράγοντες συμμόρφωσης στην απασχόληση, την ευτυχία των πολιτών και την ύπαρξη digital nomads visa. Το Μόντρεαλ και το Σίδνεϋ ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Στο “top 10” των χωρών, που διαθέτουν το καλύτερο περιβάλλον για τους ψηφιακούς νομάδες, την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Γουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία) και ακολουθούν Πράγα, Τορόντο, Ταλίν (Εσθονία), Ζάγκρεμπ, Σιγκαπούρη και Δουβλίνο στη 10η θέση.