στους-κορυφαίους-των-επικηρυγμένων-τ-19816
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.08.2017 | 15:53

Στους κορυφαίους των επικηρυγμένων της Europol ο Παλαιοκώστας

Σε σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην «Καθημερινή», η εκπρόσωπος της Europol, Tine Hollevoet, εξήγησε τα εξής: «Εχει παρατηρηθεί πως τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός των Ευρωπαίων πολιτών και Ευρωπαίοι φυγάδες ταξιδεύουν σε χώρες του Νότου για διακοπές. Θέλουμε λοιπόν να επιστήσουμε την προσοχή του κοινού για το ενδεχόμενο να εντοπίσουν κάποιον απ’ αυτούς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Η τρέχουσα καμπάνια με τις καρτ ποστάλ είναι ένας ευρηματικός τρόποςγια να κάνουμε τον κόσμο να επισκεφθεί την ιστοσελίδα με τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των καταζητουμένων».

Η εφαρμογή www.eumostwanted.eu ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2016. Κάθε χώρα έχει δυνατότητα να καταχωρίζει στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς δύο φυγάδες. Τον Φεβρουάριο του 2016, ενδεικτικά, στην εφαρμογή είχαν καταχωριστεί 43 φυγάδες από 23 κράτη-μέλη. Η Ελληνική Αστυνομία αγνοούσε την εφαρμογή μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Οπως αποκάλυψε στην «Καθημερινή» η κ. Hollevoet, μόλις στα τέλη Μαΐου 2017 αποφασίστηκε να εγγραφεί στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους Ευρωπαίους κακοποιούς ο Έλληνας δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας. Στη σχετική «αγγελία» αναφέρεται ότι ο 51χρονος δραπέτης είναι επικηρυγμένος με 1 εκατ. ευρώ, καθώς και ότι έχει καταδικαστεί για σωρεία εγκλημάτων όπως ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, απαγωγή, απόπειρα δολοφονίας, εκβιασμό κ.ά. Περιέργως, από το βιογραφικό του απουσιάζει η αναφορά στην αποστολή δέματος-βόμβας στον πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού υποδιευθυντή Γιώργου Βασιλάκη το 2010.

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει, προς το παρόν, καταχωρίσει δεύτερο καταζητούμενο στη σχετική εφαρμογή. Σημειώνεται ότι από τον Γενάρη του 2016, 36 καταζητούμενοι που είχαν μπει στη λίστα της Europolσυνελήφθησαν. Οι έντεκα απ’ αυτούς χάρη σε πληροφορίες που έδωσε το κοινό στις αστυνομικές αρχές. Επιπλέον, τέσσερις φυγόποινοι κακοποιοί παραδόθηκαν στις Αρχές αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων-φωτογραφιών τους στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της Ε.Ε.