Στο ΣτΕ η παύση των Μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής

Εργαζόμενοι δήμων: Στο ΣτΕ για την 3Κ (έγγραφα)

Η νομιμότητα της παύσης τόσο του Μουφτή της Ξάνθης όσο και της Κομοτηνής από τον υπουργό Παιδείας, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει τόσο ο Μουφτής Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου όσο και της Κομοτηνής Τζαμαλή Μέτσο οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες περασμένο Αύγουστο παύτηκαν από τα καθήκοντά τους.

Οι σοφολογιότατοι, όπως αποκαλούνται οι Μουφτήδες, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Σύμβαση της Λοζάνης και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ).

Ο δικηγόρος των Μουφτήδων ανέφερε ότι η παύση τους από τα καθήκοντα τους παραβιάζει τις συνθήκες της Λοζάνης και της Σερβίας, οι οποίες προστατεύουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά και καθιερώνουν την ισότητα μεταξύ των μειονοτήτων.

Ακόμη, ανέφερε ότι σε καμία άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, δεν προβλέπεται έξοδος λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (67ο), αλλά και οι Μουφτήδες δεν υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, έτσι ώστε να έχουν όριο αποχώρησης.

Αντίθετα, ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξε ότι ο Μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του Δημόσιου τομέα, έχει υποχρεώσεις δημοσίου υπαλλήλου και αντιμετωπίζεται ως δημόσιος υπάλληλος.

Σε άλλο σημείο ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ανέφερε ότι το όριο εξόδου λόγω ηλικίας δεν προσβάλλει κανένα δικαίωμα του Μουφτή.

Η Ολομέλεια τους ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΤΕ, ΠΑΥΣΗ, ΞΑΝΘΗΣ, ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!