στο-μικροσκόπιο-της-ρωσίας-η-ελλάδα-κα-1015862
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.05.2022 | 15:46

Στο μικροσκόπιο της Ρωσίας η Ελλάδα και το Άγιον Όρος

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Βόρεια Ελλάδα και το Άγιον Όρος θα είναι στραμμένα τα βλέμματα του Κρεμλίνου μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Αιτία η περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Βόρεια Ελλάδα και Άγιον Όρος. Η πατριαρχική περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα ξεκινά από τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής θα μεταβεί στο Άγιον Όρος, όπου θα παραμείνει ως την Κυριακή ενώ από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και την Τετάρτη, θα συμμετάσχει σε εορταστικές εκδηλώσεις στους δήμους Καλαμαριάς και Θερμαϊκού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα δεχθεί στο κατάλυμά του τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη.

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Μόσχας εστιάζεται στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος καθώς από το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έκρυψαν ποτέ την επιθυμία τους να ασκούν επιρροή στη Μοναστική Πολιτεία έχοντας ως επίκεντρο τη Μονή Παντελεήμονος, γνωστή και ως ρωσικό μοναστήρι, και ως «δορυφόρους» τις Μονές Χιλανδαρίου (σέρβικο μοναστήρι) και Ζωγράφου (βουλγαρικό μοναστήρι).

Το απόγευμα της Παρασκευής θα φτάσει στη Δάφνη, ενώ μία ώρα αργότερα θα γίνει η επίσημη υποδοχή του από τους αντιπροσώπους και τους ηγουμένους των 20 μονών στις Καρυές ενώ θα ακολουθήσει δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Το Σάββατο, θα χοροστατήσει νωρίς το πρωί στη Θεία λειτουργία στο ναό της Παναγίας της Πορταΐτισσας και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις μονές Καρακάλλου και Μεγίστης Λαύρας, προτού επιστρέψει στις Καρυές για να δειπνήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Αθωνιάδα Σχολή.

Την Κυριακή, ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Πρωτάτο και θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί.

Η ρωσική προπαγάνδα για το Άγιον Όρος

Από τη Ρωσική Εκκλησία έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα προπαγάνδας με διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προπαγάνδας διαρρέεται ότι επίκεινται εκδιώξεις μοναχών από την μοναστική πολιτεία του Άθω. Συνδέουν μάλιστα τη συγκεκριμένη διαρροή με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Βαρθολομαίου στο Φανάρι αλλά και την απόφαση να κηρυχθούν personae non gratae (ανεπιθύμητα) 12 μέλη των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Μόσχας στην Ελλάδα και να απελαθούν. Η προπαγάνδα μάλιστα αναπαράγεται από ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, TASS, το οποίο είχε επικαλεστεί δηλώσεις του Ντμίτρι Σαφόνοφ, γραμματέα Διαθρησκειακών Σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, η Ρωσική Εκκλησία εκφράζει φόβους για βίαιη εκδίωξη Ρώσων μοναχών.

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προγραμματίζει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος στα τέλη Μαΐου και ίσως αυτό να συμπέσει με αστυνομικές ενέργειες που έχει ήδη πραγματοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία κατά των μοναχών της μονής Εσφιγμένου που διαφωνούν με την πολιτική του Βαρθολομαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας συμπληρώνοντας: «Δεν εννοώ ότι η μονή Εσφιγμένου ακολουθεί τη σωστή γραμμή, αλλά αυτό είναι μια ξεχωριστή κουβέντα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο, απλά για μια πολιτική έξωση μοναχών, βίαια, με τη χρήση ειδικών μέσων. Και φοβόμαστε ότι το ίδιο απειλεί και τον ρωσικό μοναχισμό, τους Ρώσους μοναχούς στο Άγιον Όρος».

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε στη ρωσική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά επισημαίνοντας ότι αυτή θα είναι η όγδοη φορά που θα πάει, καθώς και ότι όσα έχουν γραφτεί για εκδίωξη Ρώσων μοναχών «είναι μυθεύματα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μετά από 30 χρόνια που με αξίωσε ο Θεός είμαι στο θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως . Θέλω να πάω ξανά να ευχαριστήσω για αυτή τη μεγάλη ευλογία. Ελέχθησαν και γράφτηκαν μερικά περίεργα πράγματα, ότι θα πάω να εκδιώξω Ρώσους μοναχούς. Είναι μυθεύματα» επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συμπληρώνοντας: «Ούτε πρόθεση έχω να διώξω κανέναν, φαντάζομαι ότι δεν θα με προκαλέσουν να κάνω κάτι τέτοιο. Ας κάθονται φρόνιμα να μην εκδιωχθεί κανείς. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Εγώ πηγαίνω εκεί ως προσκυνητής».